Cluj: Aparatură medicală din secolele XIX-XX, expusă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei - FOTO

Aparate medicale din secolele XIX-XX folosite în spitalele din Cluj-Napoca sunt expuse, începând de sâmbătă, la Colecţia de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, printre acestea figurând un electrocardiograf, aparate Roentgen, truse de chirurgie şi seringi.

275 afișări
Imaginea articolului Cluj: Aparatură medicală din secolele XIX-XX, expusă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei - FOTO

Cluj: Aparatură medicală din secolele XIX-XX, expusă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei (Foto: Vasile Magradean / Mediafax Foto)

Muzeograful Ana-Maria Gruia a declarat, sâmbătă, la vernisajul expoziţiei ”Aparatură medicală clujeană” că existenţa unor astfel de aparate moderne în perioada secolelor XIX şi XX arată că practica medicală din oraş era foarte dezvoltată şi ţinea pasul cu descoperirile momentului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Expoziţia deschisă la Colecţia de Istorie a Farmaciei din cadrul MNIT este grupată pe specialităţi medicale şi prezintă aparatură medicală din secolele XIX şi XX folosită în spitalele clujene. Sunt piese legate de stomatologie, radiologie, avem câteva aparate Roentgen foarte vechi, parte de microscopie, ginecologie, fizioterapie, dar şi truse de chirurgie, seturi de seringi. Una dintre cele mai importante piese este un electrocardiograf cu un singur canal, de producţie franceză, care a fost inventat la începutul anilor 1900. Faptul că în 1915 un asemenea aparat modern pentru acele vremuri era folosit în Cluj arată că practica medicală din oraş era foarte dezvoltată şi ţinea pasul cu descoperirile momentului”, a spus Gruia.

Potrivit acesteia, cele mai multe piese au fost donate de medici, instituţii sau spitale din Cluj-Napoca, iar altele au fost împrumutate de la colecţionari. În cadrul expoziţiei a fost organizat şi un atelier practic, unde pot fi vizionate la microscop ingrediente celebre din Colecţia de Istorie a Farmaciei, precum ”praful de nestemate”, despre care se credea, în Evul Mediu, că putea duce la scăderea febrei.

Colecţia de Istorie a Farmaciei este cel mai timpuriu muzeu de profil din România şi unul dintre cele mai vechi din Europa, fiind înfiinţat în anul 1954. Imobilul, situat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, păstrează structura farmaciilor de oficină din Transilvania şi din întreaga Europă, oficina fiind încăperea decorată unde se vindeau medicamentele şi unde se trata cu clienţii.

Expoziţia ”Aparatură medicală clujeană” face parte din seria de manifestări dedicate Anului Internaţional al Patrimoniului Tehnic şi Industrial 2015, poate fi vizitată în perioada 29 august - 27 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici