Cluj: Fostul inspector şcolar adjunct Peter Tunde, condamnată definitiv la închisoare cu executare

Fostul inspector şcolar adjunct Peter Tunde a fost condamnată definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, după ce Curtea de Apel Cluj a respins, luni, apelul acesteia împotriva sentinţei Tribunalului Cluj, care dispusese aceeaşi pedeapsă.

993 afișări
Imaginea articolului Cluj: Fostul inspector şcolar adjunct Peter Tunde, condamnată definitiv la închisoare cu executare

Cluj: Fostul inspector şcolar adjunct Peter Tunde, condamnată definitiv la închisoare cu executare (Imagine: Shutterstock)

Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Cluj, magistraţii au respins atât apelul făcut de Peter Tunde la decizia Tribunalului Cluj, prin care aceasta fusese condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru că a primit peste 10.000 de euro ca să intervină pentru promovarea unor candidaţi la bacalaureat, cât şi apelul făcut de denunţătorul din cauză, condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Decizia instanţei este definitivă.

Potrivit sursei citate, din pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare lui Peter Tunde i se va scădea perioada de aproape opt luni în care a fost arestată preventiv sau la domiciliu.

"Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii P.T.I.C (Peter Tunde Ilona Csilla - n.r.) şi P.V.F (Perşa Vasile Felician - n.r.), împotriva sentinţei penale nr. 41 din 28 ianuarie 2015 a Tribunalului Cluj. În baza art. 424 alin 2,3 Cod de Procedură Penală deduce din durata pedepsei sate inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la 01.09.2014 la zi", se arată în soluţia sentinţei, publicată pe site-ul Curţii de Apel Cluj.

Tribunalul Cluj a condamnat-o pe Peter Tunde, în 28 ianuarie 2015, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi, pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei, interzicându-i-se inclusiv dreptul de a mai ocupa funcţii de inspector şcolar sau de a mai fi numită în comisii de examen.

Fosta adjunctă a şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj a fost reţinută în 1 septembrie 2014 şi arestată preventiv o zi mai târziu, fiind acuzată că a cerut, potrivit DNA, de la mai multe persoane peste 20.000 de euro, din care a primit 10.300 de euro, pentru a interveni pe lângă membrii comisiilor de bacalaureat pentru ca aceştia să acorde note mai mari sau note de trecere unor candidaţi la bacalaureat.

În 24 septembrie 2014, Peter Tunde a fost trimisă în judecată în stare de arest preventiv, pentru trafic de influenţă.

"În perioada iunie - 1 septembrie, Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins de la 14 persoane suma totală de 21.300 de euro, din care a primit efectiv suma totală de 10.300 de euro. Aceste sume au fost pretinse de către inculpată pentru ca, prin influenţa de care se prevala că o are asupra membrilor comisiilor de evaluare/corectare de la examenele de bacalaureat susţinute la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în sesiunile de vară şi toamnă 2014, precum şi asupra membrilor comisiilor de corectare de la examenele de definitivat şi titularizare susţinute în luna iulie 2014, îi poate determina pe aceştia la notarea favorabilă, superioară dar şi pentru obţinerea notelor de promovare în favoarea unor candidaţi", arăta DNA într-un comunicat.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi Vasile Felician Perşa, care i-ar fi dat 1.700 de euro lui Peter Tunde, pentru ca aceasta să îşi exercite influenţa asupra membrilor comisiilor de bacalaureat.

În 31 octombrie 2014, Curtea de Apel Cluj a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu în cazul lui Peter Tunde.

După arestare, Peter Tunde a fost eliberată din funcţia de inspector şcolar adjunct al ISJ Cluj printr-un ordin al ministrului Educaţiei.

Peter Tunde ocupa funcţia de inspector şcolar judeţean adjunct din anul 2006, fiind susţinută de UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici