Cluj: Protest faţă de exproprierile la pista aeroportului şi faţă de proiectul de la Roşia Montană

Un grup de proprietari care au terenuri în zona Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj, dar şi activişti ecologişti care se opun proiectului de la Roşia Montană, protestează, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la mitingul aerian organizat cu ocazia inaugurării noii piste de 2.100 de metri a aeroportului.

754 afișări
Imaginea articolului Cluj: Protest faţă de exproprierile la pista aeroportului şi faţă de proiectul de la Roşia Montană

Cluj: Protest faţă de exproprierile la pista aeroportului şi faţă de proiectul de la Roşia Montană (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Peste 20 de proprietari de terenuri din zona Aeroportului Internaţional "Avram Iancu” Cluj au mers, sâmbătă, la mitingul aerian organizat la aeroport cu ocazia inaugurării noii piste de 2.100 de metri, având asupra lor afişe cu mesaje de protest precum "Respectaţi proprietarii - Nu 0,80 lei/ mp", "Expropriaţi de lux – 40 de bani pe mp", "Astăzi la inaugurare, noi suntem în tribunale".

Oamenii scandează "Hoţii, hoţii" şi "Măcar un bilet de avion merităm".

De asemenea, protestează şi un grup de activişti ecologişti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, aceştia având roşii pe care au scris "Jos Ponta" şi "Salvăm Roşia Montană".

Ei poartă tricouri cu inscripţiile: "Salvaţi Roşia Montană" şi strigă "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Vrem natură, nu cianură" şi "Nu cedăm".

Dorina Handrea, o proprietară de teren care nu a fost expropriată şi care a depus o plângere penală împotriva Consiliului Judeţean Cluj pentru montarea unor balize luminoase pe terenul său fără aprobare, a declarat că acţiunea autorităţilor a fost abuzivă.

"A fost o acţiune abuzivă de montare pe terenul nostru a unor balize, fără să ne întrebe nimeni, fără să fim expropriaţi, fără să ni se facă nicio ofertă. Noi am plătit impozite pe teren. E un abuz", a spus Handrea.

O altă proprietară de teren, Olimpia Liţoiu, a declarat, la rândul ei, că nu a fost nici ea expropriată şi cere să primească despăgubiri la un preţ corect pentru că şi pe terenul său au fost montate balize.

"Vom deschide şi noi procese", a spus aceasta.

Gheorghe Molnar, un bătrân de 80 de ani din cartierul Someşeni, a moştenit teren în zona aeroportului pentru care a primit 80 de bani pe metrul pătrat, faţă de 2 euro, cât este în zonă. "Cerem un preţ corect", a spus Molnar.

Şi Radu Rusu, de asemenea proprietar de teren, a reclamat preţul mic oferit de Consiliul Judeţean Cluj pentru terenuri.

"În 2010, preţul era de opt euro pe metrul pătrat, acum e zece cenţi. Nu se poate aşa ceva. O să înmânez reprezentanţilor Guvernului un memoriu cu situaţia expropriaţilor de la Cluj", a spus Rusu.

La ora transmiterii acestei ştiri, pe aeroport are loc un miting aerian, inaugurarea noii piste fiind programată în jurul orei 15.30. La inaugurare trebuia să fie prezent şi premierul Victor Ponta, însă acesta nu va mai ajunge la Cluj.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a confirmat că premierul nu va mai ajunge la inagurare, însă a spus că nu cunoaşte motivele.

O familie din Cluj-Napoca a depus o plângere penală împotriva Consiliului Judeţean Cluj pentru tulburare în posesie şi distrugere, după ce au fost amplasate mai multe balize luminoase pentru noua pistă de 2.100 de metri a aeroportului din oraş pe terenuri neexpropriate, fără acordul proprietarilor.

Radu Rusu, reprezentant al Grupului de Iniţiativă al Proprietarilor Someşeni - Exproprieri - Aeroport, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că au fost amplasate mai multe balize pe terenuri aparţinând unor familii din cartierul Someşeni, dar şi din satul Sânicoară.

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, iar lucrările vor fi inaugurate sâmbătă,, costurile proiectului fiind estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie de la Administraţia Naţională Apele Române.

Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Cluj, că autorităţile centrale caută soluţii de finanţare europeană pentru prelungirea pistei Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj până la 3.500 de metri, după ce prima etapă - de 2.100 de metri - a fost finalizată.

Consiliul Judeţean Cluj a cheltuit până în prezent peste 22 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare noii piste de 2.100 de metri.

Până sâmbătă, la inaugurarea noii piste, avioanele aterizează şi decolează de pe vechea pistă, care nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice, urmând ca aceasta să devină o simplă cale de rulare a aeronavelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici