Cluj: Un nou caz suspect de gripă AH1N1

O altă persoană suspectată că ar avea gripă AH1N1 a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, fiind vorba despre un elev de liceu care a ajuns sâmbătă în România, de la New York şi care prezenta simptome de boală, a declarat consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar.

44 afișări
Imaginea articolului Cluj: Un nou caz suspect de gripă AH1N1

Cluj: Un nou caz suspect de gripă AH1N1

"Noul pacient suspect de gripa cu virus nou este un băiat de 19 ani, elev în clasa a XII-a la un liceu din Cluj. Tânărul a venit sâmbătă, cu un avion de la New York până la Budapesta, iar de acolo a luat un microbuz până la Cluj", a spus Geza Molnar.

Pentru că avea febră şi rinoree şi pentru că venea de la New York, elevul a fost izolat într-un salon la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj. Medicii au trimis probele la Institutul Cantacuzino, a mai spus Geza Molnar.

Prietenul tinerei de 28 de ani infectată cu virusul noii gripe a fost externat, marţi. A fost externat, de asemenea, şi tatăl primei paciente infectate cu virusul gripal, respectiv "cazul zero", femeia de 30 de ani venită de la New York în 23 mai.

Restul pacienţilor, respectiv femeia de 30 de ani şi cei doi copii minori ai săi, precum şi tânăra de 28 de ani şi mama acesteia rămân internaţi în Institutul "Matei Balş".

Controlul la avionul Delta care a sosit, marţi, direct din SUA a decurs bine. Toţi pasagerii au completat formularele. O echipă medicală a realizat monitorizarea pacienţilor încă din avion, înainte de debarcare, cu sprijin din partea operatorului de zbor şi a Poliţiei de Frontieră. A existat o singură pasageră care a prezentat simptomatomele bolii încă de acum o săptămână şi căreia i s-au recoltat probe, coform protocolului.

Astfel de controale vor fi efectuate la toate zborurile directe SUA - România, adică de patru ori pe săptămână.

Totodată, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a aprobat printr-un ordin scoaterea unei cantităţi de 100 de cutii din medicamentul antiviral oseltamivir din rezerva strategică a Ministerului Sănătăţii pentru a fi dat în consum către Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş". Această măsură s-a luat în vederea tratării sau profilaxiei eventualelor cazuri care pot apărea în următoarea perioadă în rândul copiilor care au venit în contact cu persoanele cu gripă AH1N1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici