CNAB: Accesarea de fonduri europene pe agricultură, o practică curentă pentru aeroporturi din UE

Accesarea de fonduri europene pe agricultură a fost o practică curentă pentru aeroporturi din UE, precizează CNAB, după ce ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat că aeroportul Otopeni a luat subvenţie pentru păşune şi va fi pe "o listă neagră", exceptat din categoria fermierilor activi.

436 afișări
Imaginea articolului CNAB: Accesarea de fonduri europene pe agricultură, o practică curentă pentru aeroporturi din UE

CNAB: Accesarea de fonduri europene pe agricultură, o practică curentă pentru aeroporturi din UE (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Accesarea cu succes a unor fonduri europene constituie o dovadă în plus a faptului că, în calitatea sa de societate comercială, CN Aeroporturi Bucureşti a utilizat toate resursele pentru suplimentarea veniturilor. Acţiunea a condus, printre altele, la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene de către România", se arată într-o precizare a Companiei Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Compania arată că accesarea unor subvenţii pentru întreţinerea unor suprafeţe de teren înierbate s-a făcut în conformitate cu normele europene în domeniu, iar auditurile efectuate de către autorităţile competente au confirmat respectarea integrală a procedurilor şi legislaţiei în domeniu.

"Accesarea de fonduri europene pe agricultură a fost o practică curentă pentru aeroporturi din Uniunea Europeană, precum şi pentru alţi fermieri care nu sunt consideraţi «activi» (de exemplu, cluburi de golf). Aceştia ar urma să devină neeligibili, conform unui proiect de reformă a politicii agricole comune a UE, aprobat la 13 martie", potrivit sursei citate.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi-a început activitatea în februarie 2010 şi asigură coordonarea operaţională şi managementul celor două aeroporturi din Capitală.

"Aeroporul Otopeni primea până acum pentru păşunea pe care o avea sprijin de întreţinere a respectivei păşuni. Acum intră pe o listă neagră şi nu va mai apărea în categoria fermierului activ, deci nu va mai primi sprijin din 2014", a declarat marţi ministrul Agriculturii, DanielConstantin, la seminarul MEDIAFAX Talks about Agriculture.

El a afirmat că măsura "are darul de a ţinti" fondurile europene către cei care lucrează cu adevărat în agricultură şi care au nevoie de sprijinul respectiv.

"Pentru perioada 2014-2020 se va constitui o listă neagră unde vor fi cei exceptaţi din categoria fermierilor activi. Sprijinul pe suprafaţă atât pentru păşune, cât şi pentru cultura mare va fi primit doar de cei care activează şi care nu vor fi pe această listă neagră", a adăugat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici