CNADNR: Reducerea salariilor va afecta doar eşalonul superior. Muncitorii vor avea o creştere de 5%

CNADNR a anunţat vineri că reducerea salariilor angajaţilor companiei va afecta doar personalul TESA (personal cu funcţii de conducere şi execuţie), cu un procent mediu de 15%, dar "personalul muncitor" va înregistra o creştere de 5% a salariilor, convenită prin negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe acest an.

605 afișări
Imaginea articolului CNADNR: Reducerea salariilor va afecta doar eşalonul superior. Muncitorii vor avea o creştere de 5%

CNADNR: Reducerea salariilor va afecta doar eşalonul superior. Muncitorii vor avea o creştere de 5% (Imagine: Mihai Burlacu/ Mediafax Foto)

"Reducerea salariilor angajaţilor CNADNR SA va afecta doar personalul TESA, cu procentul mediu de 15% generat de reducerea fondului de salarii în anul 2013. Personalul muncitor nu va fi afectat de această reducere, prin negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2013 convenindu-se o creştere cu 5% a salariilor acestora", se arată într-un comunicat CNADNR.

Confederaţia Sindicală "Cartel Alfa" a anunţat joi că lucrătorii din CNADNR vor să declanşeze o grevă japoneză, începând de luni, reclamând o intenţie de reducere a salariilor, ce ar fi fost anunţată de conducerea companiei.

Sindicatul Naţional Profesional al Drumarilor din România, care este membru al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" şi reprezintă interesele a peste 1.700 de salariaţi din CNADNR, anunţă proteste faţă de o intenţie de reducere a salariilor angajaţilor şi faţă de "presiunile care se exercită individual asupra salariaţilor".

"Salariaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri au fost de-a lungul timpului solidari cu bugetul statului. Fondul de salarii alocat la nivelul companiei a scăzut procentual de la 22,24 la sută în 2008, la 9,49 la sută în 2013. În prezent, veniturile salariale a circa 60 la sută dintre angajaţii CNADNR sunt sub 1.000 de lei lunar, ceea ce are consecinţe sociale şi economice foarte grave. Deşi muncesc, marea majoritate a salariaţilor din CNADNR este într-o situaţie diperată. Aceştia sunt în imposibilitatea de a-şi întreţine copiii la şcoală, rata abandonului şcolar fiind în creştere, s-a redus accesul la asistenţa medicală, angajatului fiindu-i imposibil să mai beneficieze de servicii medicale, mulţi dintre salariaţi şi-au pierdut bunurile personale pentru că nu pot achita ratele la bănci, impozitele şi taxele, valoarea acestora depăşind veniturile angajaţilor", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Sindicaliştii reclamă faptul că cei din conducerea CNADNR au fost mereu numiţi pe criterii politice, fără nicio legătură cu expertiza şi competenţele profesionale, şi deşi situaţia lucrătorilor este dramatică, coducerea CNADNR a demarat o nouă acţiune de reducere a salariilor prin negociere individuală, angajaţii fiind ameninţaţi că, în cazul în care refuză să accepte o nouă reducere salarială vor fi concediaţi.

"O altă problemă este aceea a împărţirii CNADNR în două structuri: o Agenţie de Autostrăzi pentru directori, unde salariile şi beneficiile sunt la nivel european şi o structură de întreţinere, pentru lucrători, cu salarii sub 1.000 de lei lunar. Pentru a atrange atenţia asupra abuzurilor la care sunt supuşi, lucrătorii din CNADNR vor începe o serie de proteste, prima acţiune începând de luni, 3 iunie, prin grevă japoneză", se mai arată în comunicat.

CNADNR funcţionează sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de ministrul delegat Dan Şova, dar va reveni la Ministerul Transporturilor, după înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Autostrăzi.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că Guvernul va înfiinţa Autoritatea Naţională de Autostrăzi imediat după ce va primi decizia Comisiei Europene de deblocare a Programului Operaţional Sectorial Transporturi (POST).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici