CNCAN: Nu au existat incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul României

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) susţine că în ultimii ani nu au existat incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul României, după ce o îngrijorare în acest sens a fost exprimată de directorul general al AIEA, Mohammed ElBaradei.

2 afișări

CNCAN este punct naţional de contact pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu materiale nucleare şi radioactive şi este punct de contact pentru baza de date cu incidente de trafic ilicit a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

În acest context, CNCAN declară că nu au existat în ultimii ani incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul României şi asigură că, prin activitatea de autorizare şi control sunt strict controlate toate materialele nucleare, sursele radioactive şi deşeurile radioactive existente pe teritoriul ţării.

Şi preşedintele Agenţiei Nucleare, Valică Gorea, a declarat, luni, că nu există riscul ca materiale radioactive din România să fie deturnate în alte scopuri. Gorea a declarat că România dezvoltă un program nuclear "ambiţios, dar responsabil". "Nu există nici un risc ca materialele radioactive să fie deturnate în alte scopuri", a spus Gorea.

Preşedintele Agenţiei Nucleare a subliniat că securitatea materialelor nucleare este unul dintre atributele principale ale Programului Naţional Nuclear. "Sunt extrem de surprins de declaraţiile directorului general al AIEA, El Baradei, având în vedere respectul de care se bucură România în cadrul AIEA", a mai spus Valică Gorea.

Totodată, purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Serviciul Român de Informaţii nu deţine niciun fel de indicii privind posibilitatea ca elemente al-Qaida sau conexiuni ale acesteia să fie interesate de achiziţii de material radioactiv din România. "În calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, SRI nu deţine niciun fel de indicii privind posibilitatea ca elemente al-Qaida sau conexiuni ale acesteia să fie interesate de achiziţii de material radioactiv din România”, a precizat, Marius Bercaru, referindu-se la declaraţiile făcute de directorul AIEA,Mohammed ElBaradei.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii a completat că nici în cadrul activităţilor de cooperare externă “SRI nu a primit niciun fel de semnalări care să susţină în vreun fel temerile directorului AIEA”. Bercaru a arătat că SRI, în cooperare cu instituţiile abilitate din România şi cu partenerii externi, “conlucrează activ” pentru prevenirea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a României şi a aliaţilor săi.

Mohammed ElBaradei se teme că reţeaua teroristă al-Qaida pregăteşte un atac nuclear sau radioactiv, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu traficul de materiale radioactive din România, Ucraina, Kazahstan şi Uzbekistan. Un atac terorist al reţelei al-Qaida "într-o capitală precum Londra sau Cairo ar fi un coşmar mult mai mare decât atentatele de la 11 septembrie 2001", afirmă ElBaradei într-un interviu acordat cotidianului arab Al-Hayat, preluat de APcom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici