CNS: Vom cere Guvernului ca o delegaţie a secuilor să fie ascultată privind doleanţa de autonomie

Preşedintele CNS, Izsak Balazs, spune că, după "succesul pentru secuime" reprezentat de "Marele marş al secuilor" desfăşurat în Covasna, va cere Guvernului României să primească o delegaţie care să prezinte "doleanţa de autonomie a secuilor" şi cum vede aceasta "viitorul Ţinutului Secuiesc".

138 afișări
Imaginea articolului CNS: Vom cere Guvernului ca o delegaţie a secuilor să fie ascultată privind doleanţa de autonomie

CNS: Vom cere Guvernului ca o delegaţie a secuilor să fie ascultată privind doleanţa de autonomie (Imagine: Vargysi Levente/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că "Marele marş al secuilor", desfăşurat duminică în Covasna, reprezintă "un succes pentru secuime" pentru că a demonstrat că "doleanţa de autonomie" este "o aspiraţie legitimă a poporului secui", subiectul fiind adus în centrul atenţiei opiniei publice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Izsak a susţinut că autonomia Ţinutului Secuiesc a devenit "un subiect la care să se raporteze orice politician, român sau maghiar", arătând că mişcarea pentru autonomie va uza şi pe viitor de "mijloacele democratice ale dreptului" şi de "o luptă non-violentă".

În acest context, Izsak a anunţat că va transmite o scrisoare Guvernului, în care va cere ca o delegaţie a secuilor să fie ascultată în ceea ce priveşte "viitorul Ţinutului Secuiesc".

"Mişcarea pentru autonomie a fost şi va rămâne o mişcare non-violentă, vom lupta şi în viitor cu mijloace ale dreptului, dar trebuie să înţeleagă toată lumea că această decizie a noastră nu înseamnă a fi slabi. (...) În proclamaţie am pus accent pe dorinţa de dialog, urmează o perioadă când dăm o şansă dialogului şi aşteptăm să fim primiţi la Bucureşti pentru a fi ascultată delegaţia secuilor, privind viitorul Ţinutului Secuiesc şi, bineînţeles, doleanţa de autonomie a secuilor", a spus Izsak Balazs, subliniind că în această "luptă non-violentă" secuii vor fi la fel de "curajoşi şi dârji cum au fost şi strămoşii lor când au plecat la bătălie".

Preşedintele CNS a precizat că va trimite scrisoarea în maximum două zile şi că în aceasta va vorbi despre evenimentul de duminică, ataşând şi "manifestul" demonstraţiei, după care va repeta cererea din 10 martie (când CNS a organizat la Târgu Mureş un miting similar), ca o delegaţie a secuilor să fie primită la Bucureşti.

El a arătat că guvernanţii de la Bucureşti nu au răspuns până acum nici la acea cerere, dar CNS mizează şi în continuare pe mijloace non-confruntative în ceea ce priveşte "mişcarea secuiască pentru autonomie".

"Marele marş al secuilor" s-a desfăşurat, duminică, între localităţile Chichiş şi Breţcu din judeţul Covasna, iar potrivit Prefecturii, Poliţiei, Jandarmeriei şi ISU Covasna, la manifestare au participat aproximativ 15.000 de persoane. Organizatorii manifestării au susţinut, însă, că au fost prezente peste 100.000 de persoane.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, referindu-se la marşul secuilor, că discuţiile despre solicitările neconstituţionale nu pot fi acceptate la nesfârşit, el arătând România este un stat unitar şi că autonomia locală trebuie să fie aceeaşi pe tot teritoriul statului român.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici