COD GALBEN de inundaţii în mai multe judeţe din ţară, valabil până sâmbătă/ Drumuri, poduri şi gospodării din Alba, afectate de viituri

Hidrologii au emis joi un cod galben de inundaţii pe râuri din mai multe judeţe ale ţării, valabil până sâmbătă. Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

543 afișări
Imaginea articolului COD GALBEN de inundaţii în mai multe judeţe din ţară, valabil până sâmbătă/ Drumuri, poduri şi gospodării din Alba, afectate de viituri

Cod galben de inundaţii în mai multe judeţe din ţară, valabil până sâmbătă

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor anunţă că acest cod este valabil de joi ora 12.00 până vineri ora 10.00, pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Someşul Mare şi afluenţi (judeţul Bistriţa-Năsăud).

De asemenea, atenţionarea este valabilă de joi de la ora 16.00 până sâmbătă la ora 20.00, pe râurile din bazinele hidrografice Olt - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu), Suceava, Moldova - bazin superior (judeţul Suceava), Bistriţa - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava, Neamţ, Bacău şi Harghita).

Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Fenomenele pot avea loc cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Covasna, Harghita şi Suceava.

Drumuri, poduri şi gospodării din Alba, afectate de viituri şi inundaţii, în urma ploilor puternice

Mai multe drumuri şi poduri din judeţul Alba au fost afectate în aceste zile de inundaţii după ce, în urma ploilor puternice, malurile s-au surpat, iar apa a săpat sub asfalt sau a intrat în gospodăriile oamenilor. În Alba Iulia drumurile publice sunt pe jumătate acoperite de apă.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, joi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, în perioada 23 – 25 mai, gospodării, drumuri publice şi poduri din Alba Iulia şi comunele Gîrbova şi Poiana Vadului au fost afectate de inundaţii.

Potrivit sursei citate, în localitatea Gîrbova, pompierii şi voluntarii au intervenit pentru scoaterea apei din două gospodării, unde curţile şi subsolurile au fost afectate inclusiv de cantităţi mari de noroi, iar mai multe drumuri comunale au fost afectate de circa 50 de tone de balast, în vreme ce apa a săpat sub asfalt, în mai multe locuri, pe o lungime de circa 13 metri.

Totodată, în Poiana Vadului, două poduri comunale au fost avariate, după ce malurile s-au surpat, terasamentele s-au rupt şi degradat, iar apa a săpat sub anumite porţiuni şi a ajuns la capetele de pod. Avariile au fost cauzate de ploile abundente, de creşterea pârâurilor cât şi de antrenarea aluviunilor şi materialului lemnos.

La Alba Iulia, un drum pietruit a fost spălat de viitură pe o lungime de circa 50 de metri, iar accesul autoturismelor pentru cele zece familii care locuiesc în zonă este greu accesibil.

De asemenea, mai multe străzi din Alba Iulia sunt parţial afectate de ploi, fiind inundate pe jumătate, din cauza incapacităţii de preluare a reţelei de canalizare.

Internauţii au postat, joi, fotografii pe reţelele de socializare şi se amuză că şoferii care au parcat pe Bulevardul Revoluţiei 1989, intens circulat, trebuie să intre în apă până la glezne, deoarece pe prima bandă de mers ”s-a format un pârâu”.

Totodată, în oraşul de jos, din cauza incapacităţii de preluare a apei, apa ţâşneşte asemenea unei mici fântâni arteziene, emanând un miros insuportabil.

De altfel, albaiulienii semnalează că după fiecare ploaie torenţială sunt inundate şi Şanţurile Cetăţii Alba Carolina, zone destinate pietonilor, în care turiştii şi localnicii obişnuiesc să se plimbe pe jos sau cu bicicletele.

Judeţul Alba s-a aflat în aceste zile sub cod galben de precipitaţii. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici