Cod GALBEN de ninsori şi vânt în sud şi sud-est/ Situaţia traficului rutier/ Întârzieri pe Aeroportul Otopeni şi în Gara de Nord, mai mari de 75 de minute | FOTO, VIDEO

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de vânt şi ninsori valabilă până miercuri seara în sudul şi sud-estul ţării, când intră în vigoare o altă avertizare, de vreme deosebit de rece în toată ţara, până vineri.

7589 afișări
Imaginea articolului Cod GALBEN de ninsori şi vânt în sud şi sud-est/ Situaţia traficului rutier/ Întârzieri pe Aeroportul Otopeni şi în Gara de Nord, mai mari de 75 de minute | FOTO, VIDEO

Avertizare ANM: Cod galben de ninsoare şi vânt în 17 judeţe. Temperaturi scăzute în toată ţara/ Unde se înregistrează trafic rutier în condiţii de iarnă

UPDATE 15.10 Circulaţie rutieră deviată pe Autostrada Soarelui, la km 143, pe sensul spre Bucureşti, din cauza zăpezii

Circulaţia rutieră a fost deviată, mircuri, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti a Autostrăzii A2, din cauza zăpezii accumulate pe carosabil şi a vântului, potrivit Infotrafic. CITEŞTE mai multe AICI 

UPDATE 10.10 Întârzieri de până la 75 de minute la trenurile care ajung în Gara de Nord

Din cauza ninsorilor, mai multe trenuri CFR Călători înregistrează, miercuri dimineaţă, întârzieri. Trenul IR 1696 Timişoara - Craiova - Bucureşti Nord a înregistrat o întârziere de 75 de minute.

Miercuri dimineaţă, în Gara de Nord mai multe trenuri au înregistrat întârzieri de zeci de minute. Trenul IR 1696 Timişoara - Bucureşti Nord a înregistrat o întârziere de 75 de minute, IR 1658 Bacău - Bucureşti Nord, 55 de minute şi IR 1570 Galaţi - Bucureşti Nord până la 30 de minute.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a precizat miercuri prin intermediul unui comunicat de presă faptul că circulaţia pe toate magistralele de cale ferată este deschisă, fiind însă adaptată la condiţiile meteo nefavorabile.

"Un număr redus de trenuri înregistrează la această oră întârzieri la sosire, acestea fiind însă determinate de adaptarea circulaţiei la condiţiile meteo sau de pregătirea şi verificarea suplimentară a materialului rulant pentru reînscrierea în cursă. În această perioadă, angajaţii companiei CFR SA, administrator al infrastructurii feroviare, verifică starea infrastruturii pe toate secţiile de cale ferată de pe raza celor 17 judeţe aflate sub cod galben de ninsori şi viscol, iar pe segmentele unde situaţia o impune se va intervi cu personal de specialitate şi utilaje pentru remedierea tuturor deranjamentelor tehnice", a anunţat CFR Călători.

UPDATE 9.51 IGSU: Camioane care au derapat şi copaci căzuţi, printre efectele codului galben de ninsoare

Un copac a căzut pe o maşină, în Bucureşti, iar localitatea Uzun, din Giurgiu şi între localităţile Merişani şi Guruieni din judeţul Teleorman au derapat camioane din cauza zăpezii depuse pe carosabil,acestea fiind primele efecte ale vremii nefavorabile la care au intervenit pompierii, potrivit IGSU.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis, miercuri dimineaţa, că până la această oră nu au fost înregistrate situaţii grave deşi este avertizare meteorologică de vânt, ninsori viscolite, strat de zăpadă şi depuneri de gheaţă.

IGSU arată că, miercuri dimineaţa, în municipiul Bucureşti, pompierii au acţionat după ce un copac a căzut pe un autoturism şi pe carosabil, iar pe DN5, în localitatea giurgiuvenă Uzun, circulaţia rutieră s-a desfăşurat temporar îngreunat din cauza derapării a două autotrenuri.

Echipele administratorului de drum au intervenit şi au scos camioanele în afara părţii carosabile.

De asemenea, între localităţile Merişani şi Guruieni din judeţul Teleorman, un camion nu a mai putut urca o pantă şi a blocat parţial tronsonul de drum, iar la ora transmiterii acestei ştiri în zona intervin un echipaj al ISU Teleorman împreună cu reprezentanţi ai primăriei Merişani, pentru remedierea situaţiei.

Din cauza vântului puternic au fost închise porturile Midia, Mangalia, Constanţa, Agigea şi bara Sulina.

IGSU mai arată că aproximativ 4.900 de pompieri cu şenilate, autofreze, autospeciale pentru victime multiple sau alte maşini cu capacitate de trecere mărită sunt pregătiţi să acţioneze în sprijinul populaţiei din zonele care pot fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate în această perioadă.

UPDATE 8.53: 11 accidente rutiere au avut loc în Capitală în ultimele ore. Brigada Rutieră anunţă restricţii

11 accidente rutiere au fost înregistrate pe raza Capitalei în ultimele 24 de ore, informează Brigada Rutieră. Ca urmare a unor lucrări la infrastructura rutieră, miercuri, Brigada Rutieră din cadrul poliţiei Capitalei a instituit restricţii de circulaţie în mai multe zone.

Traficul rutier a fost deviat sau restricţionat parţial pe Şos. Pantelimon - Cora, Şos. Panduri – Str. Dr. Bagdasar, Drumul Taberei – Str. Braşov, Drumul Taberei – Str. Sibiu, Drumul Taberei – Str. Romancierilor şi Bd. Dimitrie Cantemir între Str. Drumea Rădulescu şi Str. Lânăriei. Totodată, poliţişti rutieri au restricţionat circulaţia şi pe Spl.Independenţei unde au fost instalate mai multe puncte de lucru şi pe arterele Sos. Virtuţii – zona Lukoil, Splaiul Unirii – Şos. Mihai Bravu, Statuie Kogălniceanu (bretea), Şos. Petricani intersecţie cu Str. Fabrica de Glucoza, Calea Văcăreşti nr. 356-358, banda I de circulaţie – doar pe timpul nopţii, în weekenduri şi în timpul vacanţei şi pe Str. Dezrobirii, sensul de mers dinspre Str. Roşia Montană către Bd. Uverturii.

Şoferii vor trebui să evite şi zona străzilor Gheorghe Manu, Fabrica de Glucoză, unde au loc lucrări de supralărgire.

"În condiţiile avertizărilor meteorologice emise de ANM, Cod Galben, se aşteaptă în cursul zilei de azi, în Bucureşti, intensificări ale vântului, ninsori viscolite, strat de zăpadă şi depuneri de gheaţă. Poliţiştii Brigăzii Rutiere recomandă conducătorilor auto să circule cu prudenţă, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna in condiţii de siguranţă, să nu bruscheze comenzile autoturismului, să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale şi oglinzilor retrovizoare", informează Brigada Rutieră.

Totodată, poliţiştii rutieri amintesc faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

De asemenea autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 145 lei. În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Ştirea iniţială:

ANM arată că până miercuri la ora 20.00 este în vigoare o atenţionare cod galben de vânt, ninsori viscolite şi se va depune un strat de zăpadă şi de gheaţă în 17 judeţe din zona de sud şi sud-est.

Este vorba de judeţele Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Călăraşi, Ilfov, Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.

Aici vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local consistent. Pe arii restrânse, în special miercuri dimineaţa, cu precădere în regiunile sud-estice vor fi depuneri de gheaţă.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 40 - 50 km/h, iar în estul, centrul, sudul Munteniei, în Dobrogea şi în sudul Moldovei rafalele vor atinge în general 55 - 75 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri

Miercuri seara intră în vigoare o altă atenţionare, potrivit ANM, valabilă până vineri dimineaţa, la ora 10.00 şi vizează intensificări ale vântului şi local zăpadă spulberată în sud-estul teritoriului, precum şi vreme deosebit de rece în toată ţara.

Astfel. în sud-estul teritoriului vântul va avea intensificări cu viteze de 45 - 55 km/h, temporar în jur de 60 km/h, spulberând zăpada depusă, mai ales în cursul nopţii de miercuri spre joi şi pe parcursul zilei de joi.

Meteorologii spun că vremea va deveni deosebit de rece în toată ţara, astfel că temperaturile vor fi negative în majoritatea regiunilor, iar noaptea va fi ger (temperaturi sub -10 grade) în special în nordul, nord-estul şi centrul ţării.

Potrivit ANM, vremea se va menţine deosebit de rece până la sfârşitul săptămânii.

Trafic îngreunat în Capitală:

Unde se înregistrează trafic rutier în condiţii de iarnă

Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe drumuri şi autostrăzi din Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, miercuri dimineaţa, iar porturile de la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului puternic, potrivit Centrului Infotrafic.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă în judeţele aflate sub atenţionarea meteorologică de cod galben de ninsori, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, însă niciu drum nu este blocat din cauza zăpezii.

„Pe Autostrăzile A1 Bucureşti - Piteşti şi A3 Bucureşti - Ploieşti ninge uşor, fără ca zăpada să se depună, carosabilul este umed, iar vizibilitatea bună. Pe Autostrăzile A2 Bucureşti - Constanţa şi A4 Ovidiu - Agigea ninge viscolit, vizibilitatea este redusă la aproximativ 100 - 200 de metri, este depus un strat subţire de zăpadă, dar se acţionează cu utilaje şi material antiderapant, nu sunt probleme majore”, potrivit Infotrafic.

Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure funcţionarea ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire şi să le folosească adecvat în trafic, pentru a vedea şi a putea fi observaţi de ceilalţi şoferi; să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare; să circule cu viteză redusă; să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă; să nu efectueze depăşiri riscante; să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor; să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.

În ceea ce priveşte porturile de la Marea Neagră, toate sunt închise miercuri dimineaţa, din cauza vântului puternic, potrivit sursei citate.

Întârzieri de 30 de minute pe Aeroportul Otopeni din cauza degivrării aeronavelor

Aeronavele operează în condiţii de iarnă, miercuri dimineaţă, pe Aeroportul "Henri Coandă" Bucureşti, fiind înregistrate întârzieri de până la 30 de minute la decolare din cauza degivrării avioanelor, anunţă reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) anunţă că aeronavele operează în condiţii de iarnă, miercuri dimineaţă, pe Aeroportul "Henri Coandă" Bucureşti, fiind înregistrate întârzieri de până la 30 de minute la decolare din cauza degivrării avioanelor.

Utilajele intervin constant pentru deszăpezirea pistelor, platformelor şi a căilor de rulare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici