COD GALBEN de viscol în judeţele Neamţ şi Suceava şi avertizare de vreme rea pentru toată ţara/ Zona Moldovei, sub cod galben de inundaţii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de tip cod galben de vânt puternic şi ninsori moderate în judeţele Neamţ şi Suceava, în zona montană şi submontană, valabilă până duminică seară, la ora 19.30.

6285 afișări
Imaginea articolului COD GALBEN de viscol în judeţele Neamţ şi Suceava şi avertizare de vreme rea pentru toată ţara/ Zona Moldovei, sub cod galben de inundaţii

COD GALBEN de viscol în judeţele Neamţ şi Suceava şi avertizare de vreme rea pentru toată ţara/ Zona Moldovei sub cod galben de inundaţii

Atenţionarea de tip cod galben a intrat în vigoare duminică la 15.30 şi este valabilă până la 19.30. Potrivit ANM, în intervalul menţionat, în zona "montană şi submontană a judeţelor Neamţ şi Suceava se vor semnala ninsoare moderată, vânt -cu intensificări de până la 50 km/h, ce va duce la scăderea vizibilităţii sub 100 m, mai ales în zonele montane înalte."

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române le recomandă şoferilor care circulă în zonele vizate de codul galben "să manifeste prudenţă sporită la volan, să circule cu viteză redusă, să păstreze distanţa în mers, să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic şi să nu frâneze sau să vireze brusc."

Atenţionare de vreme rea 

Este în vigoare, până luni la ora 09.00, şi o atenţionare de vreme rea valabilă pentru întreaga ţară.

Potrivit informării ANM, în Carpaţii Orientali va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă, iar în Carpaţii Meridionali, precipitaţii sub formă de ninsoare sunt anunţate pe seară şi în noaptea de duminică spre luni. Vântul va sufla cu putere, îndeosebi în regiunile sudice ale ţării unde se vor depăşi la rafală 40-50 km/h. Pe crestele montane, ANM anunţă că va sufla cu 60 km/h, viscolind zăpada.

Cod galben de inundaţii în şase judeţe din zona Moldovei

De duminică dimineaţă, ora 09.00, şi până luni, la ora 09.00, este în vigoare o atenţionare cod galben de fenomene hidrologice periculoase pentru râuri din bazinele hidrografice Bârlad şi afluenţi (judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), anunţă INHGA.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) anunţă că avertizarea de tip cod galben pentru fenomene hidrologice periculoase este valabilă pentru bazinul hidrografic Bârlad şi afluenţii mici ai Siretului din judeţele Neamţ, Bacău şi Vrancea.

În intervalul duminică ora 09.00 şi luni ora 09.00, pe "râurile din bazinele hidrografice Bârlad şi afluenţi (judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici aferenţi cursului mijlociu şi inferior al Siretului din judeţele Neamţ, Bacău şi Vrancea, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţíonare."

Specialiştii INHGA susţin că fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 16.10.2016 ora 14:00 – 16.10.2016 ora 24:00, pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin superior şi afluenţii de dreapta ai Bârladului aferenţi judeţelor Bacău, Vaslui şi Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici