COD GALBEN pentru şase judeţe. Care sunt judeţele pentru care a fost emis CODUL PORTOCALIU

Meteorologii au prelungit codul portocaliu pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, până vineri la ora 12.00, iar codul galben a fost menţinut pentru judeţele Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi.

5282 afișări
Imaginea articolului COD GALBEN pentru şase judeţe. Care sunt judeţele pentru care a fost emis CODUL PORTOCALIU

COD GALBEN pentru şase judeţe. Care sunt judeţele pentru care a fost emis CODUL PORTOCALIU (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), până vineri la ora 12.00, în judeţele Constanţa şi Tulcea vântul va fi mai intens şi va depăşi la rafală 70-80 de kilometri pe oră, determinând diminuarea severă a vizibilităţii şi troienirea zăpezii.

În sud-estul ţării va continua să ningă până vineri la prânz, în general slab cantitativ, iar vântul va mai avea intensificari, viscolind şi spulberând zăpada, cu rafale de până la 60 de kilometri pe oră.

În Bucureşti şi în judeţul Ilfov, în prima parte a nopţii de joi spre vineri va mai ninge slab, iar vântul mai poate avea intensificări de până la 35 de kilometri pe oră.

Meteorologii menţionează că începând de vineri vremea va deveni geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa, în special în nordul, centrul, estul şi sudul ţării.

În cazul judeţelor Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi a fost emis cod galben până vineri la ora 12.00.

  • 13 judeţe afectate de viscol, fiind evacuaţi şi adăpostiţi 2.058 de oameni

Secretar de stat Ioan Dascălu din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a declarat, joi seara, că 13 judeţe au fost afectate de viscol, fiind evacuaţi şi adăpostiţi 2.058 de oameni.

"Prioritatea celor aproximativ 1.500 de poliţişti, pompieri şi jandarmi care acţionează în zonele afectate de condiţiile meteo nefavorabile o constituie salvarea de vieţi omeneşti şi acordarea de sprijin cetăţenilor aflaţi în situaţii dificile", a pledat, joi, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor de poliţie Ioan Dascălu.

În conferinţa de presă de joi seara - la care au participat inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Marcel Lucaciu, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat -, chestorul de poliţie Ioan Dascălu a declarat că, la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, este operaţional Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, structură din care fac parte reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de acest gen.

Oficialul cere cetăţenilor să respecte indicaţiile agenţilor de poliţie aflaţi pe teren şi să coopereze cu jandarmii, pompierii sau poliţiştii, prezenţi în teren pentru le acorda sprijin şi a remedia situaţia.

Potrivit statisticilor, din cauza zăpezii abundente şi a vântului puternic au fost afectate 13 judeţe, fiind închise, total sau parţial, 22 de drumuri naţionale, 74 de drumuri judeţene, autostrăzile A1 şi A2, precum şi trei sectoare şi Şoseaua de Centură a Capitalei (Ştefăneşti - Tunari, Jilava - Metro Militari, Tunari - Fundulea).

În ultimele 24 de ore, 1.475 de angajaţi ai Ministerul Administraţiei şi Internelor (529 pompieri, 184 jandarmi, 752 poliţişti, zece poliţişti de frontieră), cu 484 de mijloace tehnice, au intervenit pentru a ajuta persoanele afectate de fenomenele meteo periculoase.

Astfel, au fost evacuate şi adăpostite 2.058 de persoane (1.100 dintre acestea refuzând, iniţial, ajutorul autorităţilor).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici