Cod portocaliu de avalanşe în munţii Făgăraş şi Bucegi

Ministerul Mediului avertizează că, în munţii Făgăraş şi Bucegi, la altitudini de peste 2.000 de metri, există un risc însemnat de declanşare a avalanşelor, de gradul trei pe o scară de la unul la cinci - cod portocaliu - care se menţine constant în următoarele două zile.

18 afișări
Imaginea articolului Cod portocaliu de avalanşe în munţii Făgăraş şi Bucegi

Cod portocaliu de avalanşe în munţii Făgăraş şi Bucegi (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, în munţii Făgăraş şi Bucegi stradul de zăpadă este umezit, iar pe pante suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe de mare amploare.

Pericolul cel mai mare este la altitudini de peste 2.000 de metri, unde riscul avalanşelor este însemnat, adică de gradul trei - cod portocaliu. Între 2.000 şi 1.800 de metri riscul este redus, anunţă Ministerul Mediului. Riscul de avalanşe se menţine constant în următoarele două zile.

De asemenea, Ministerul Mediului avertizează că debitele de pe râul Prut la staţiile hidrometrice Falciu şi Oancea se situau peste cotele de atenţie sâmbătă dimineaţa şi s-ar putea menţine astfel datorită precipitaţiilor. Hidrologii avertizează că vor fi în creştere debitele râurilor din jumătatea de est a ţării, datorită precipitaţiilor prognozate în această zonă, dar în scădere pe celelalte râuri din ţară.

"Din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe unele râuri mici din jumătatea de est a ţării", potrivit comunicatului Ministerului Mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici