Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Bihor

Hidrologii au instituit marţi cod portocaliu pe râuri din judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Bihor, unde de marţi dimineaţă până miercuri după-amiază se pot produce inundaţii locale.

139 afișări
Imaginea articolului Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Bihor

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Bihor (Imagine: www.ingha.ro)

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), codul portocaliu a fost instituit pe râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic, în aval de staţia Apahida şi pe afluenţii Nadaş, Borşa, Gadalin, Lonea, respectiv pe afluenţii de dreapta ai Şomeşului - Almaş, Agrij, din judeţul Cluj, Crasna, din judeţele Sălaj şi Satu Mare, precum şi pe cursul superior şi afluenţii Crişului Repede, din judeţele Cluj şi Bihor.

De asemenea, hidrologii au instituit cod galben pe cursul superior şi afluenţii Someşului Mic, pe Barcău, pe cursurile superioare ale Begăi şi Timişului, pe Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Motru, Gilort, pe Jiu în sectorul Filiaşi-Răcari, pe afluenţii Oltului inferior, precum şi pe afluenţii din zona de deal şi munte ai Argeşului şi Prahovei, care traversează judeţele Cluj, Sălaj, Bihor, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş şi, respectiv, Prahova.

Avertizările cod portocaliu şi galben au intrat în vigoare marţi, la ora 10.00, şi sunt valabile până miercuri, la ora 16.00, pe râurile vizate putând să se producă scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundatii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi de atenţie.

Hidrologii menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri.

"Izolat, creşteri importante de debite sunt posibile şi pe râurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice", s mai arată în avertizara INHGA.

Şi meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru judeţele din Moldova, Delta Dunării şi pentru toate zonele de deal şi de munte, unde de marţi, ora 12.00, până miercuri, la ora 21.00, se pot produce ploi abundente, intensificări de vânt şi grindină.

Judeţele avertizate cu cod galben sunt Tulcea, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Caraş-Severin, Hunedoara, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău. Potrivit hărţii întocmite de meteorologi, ultimele 17 judeţe se vor confrunta doar parţial cu fenomenele anunţate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici