COD PORTOCALIU în Olt: Localnici din trei comune vor fi evacuaţi din cauza inundaţiilor. Pompierii rămân în alertă în noaptea de joi spre vineri

Mai multe persoane din localităţile Movileni, Şerbăneşti şi Schitu, din judeţul Olt, vor fi evacuate, după ce în zonă s-au produs inundaţii şi a fost instituit cod portocaliu. Pompierii militari şi voluntari din Olt rămân în alertă, în noaptea de joi spre vineri, în localităţile ameninţate de revărsarea apelor.

737 afișări
Imaginea articolului COD PORTOCALIU în Olt: Localnici din trei comune vor fi evacuaţi din cauza inundaţiilor. Pompierii rămân în alertă în noaptea de joi spre vineri

COD PORTOCALIU în Olt: Localnici din trei comune vor fi evacuaţi din cauza inundaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 23:03 - Olt: Pompierii rămân în alertă în zonele vizate de codul portocaliu de inundaţii

Pompierii militari şi voluntari din Olt rămân în alertă, în noaptea de joi spre vineri, în localităţile ameninţate de revărsarea apelor din zonele aflate sub cod portocaliu de inundaţii, în condiţiile în care numărul caselor, gospodăriilor, drumurilor şi terenurilor afectate a crescut.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, la ora 20:30, în comuna Şerbăneşti, pârâul Dorofei inundase 20 de case, 120 de curţi şi grădini, 350 de hectare de teren arabil şi păşuni, zece hectare de pădure, o jumătate de kilometru de drum judeţean şi doi kilometri de drum comunal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În comuna Movileni, pârâul Dorofei a inundat zece case, 60 de curţi şi grădini, 150 de hectare de teren arabil şi păşuni, două poduri, zece podeţe şi o bucată de drum judeţean.

De asemenea, 30 de persoane şi-au părăsit locuinţele şi s-au cazat la rude şi vecini, iar alte şase persoane au fost cazate în spaţiile organizate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

În comuna Schitu, pârâul Iminog a inundat 75 de curţi şi grădini, 120 de hectare de teren arabil, un kilometru şi jumătate de drum judeţean, o persoană fiind evacuată şi cazată în spaţiile organizate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

În oraşul Scorniceşti, din cauza scurgerilor de apă de pe versanţi, şapte curţi şi grădini au fost inundate, în timp ce în comuna Brebeni, revărsarea pârâului Dîrjov a inundat trei hectare de teren arabil din şapte gospodării. În comuna Perieţi a fost distrusă o punte către trei gospodării, însă la acestea se poate ajunge pe un traseu ocolitor.

“Echipele specializate ale ISU Olt au intervenit, cu un autocamion şi o motopompă, în oraşul Scorniceşti, satul Mărgineni, pentru evacuarea apei din zona afectată. La ora actuală, 18 pompieri de la Detaşamentul Slatina şi 20 de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Movileni intervin pentru monitorizarea situaţiei din localitate şi consolidarea digurilor construite. De asemenea, nouă pompieri de la Detaşamentul Caracal intervin în localităţile Şerbăneşti şi Crâmpoia, pentru monitorizarea situaţiei din zonă şi pentru a interveni, dacă situaţia o va impune”, se arată într-un comunicat al ISU Olt.

Începând cu ora 18.00, pentru următoarele 24 de ore, a fost instituit cod portocaliu pe râurile Teslui şi Beica, din judeţul Olt.

Potrivit autorităţilor locale, pârâul Doroftei care a ieşit din matcă în urma ploilor din ultimele zile este secat, în mare parte, aproximativ 11 luni din an.

Prefectul judeţului Olt, Cătălin Rotea, a declarat că începând cu ora 18.00 în zona unde au loc inundaţii a fost instituit cod portocaliu, fiind afectate trei localităţi, şi anume Movileni, Şerbăneşti şi Schitu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, situaţia este sub control, dar mai multe persoane vor fi evacuate pentru a preveni producerea unor incidente, chiar dacă la ora actuală nu sunt oameni în pericol.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Alin Băsăşteanu, a declarat că, la ora actuală, 40 de pompieri militari şi civili intervin în localitatea Movileni pentru încărcarea unor saci cu nisip cu care să fie construite diguri de apărare în zonele care pot fi afectate de revărsarea pârâului Doroftei.

"Un număr de 40 de pompieri civili şi militari sunt dispuşi în zonă. Ei au încărcat 1.200 de saci cu nisip şi participă, dacă este cazul, la evacuarea oamenilor", a spus purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Acesta a declarat că, până la ora actuală, în comuna Movileni au fost inundate, în total, zece case şi mai multe curţi, precum şi terenuri agricole şi păşuni.

"Sunt patru case inundate în satul Bacea, şase în Movileni, 15 curţi inundate în Bacea, 45 de curţi în Movileni, 70 de hectare de teren arabil şi păşuni inundate în Bacea şi 80 de hectare de teren arabil şi păşuni în Movileni, totodată fiind afectate de apele revărsate şase podeţe în Bacea şi patru în Movileni. De asemenea, drumul 546D este inundat pe o porţiune de 50 de metri în dreptul localităţii Movileni", a spus Alin Băsăşteanu.

Potrivit aceleiaşi surse, până la ora actuală, nu au fost înregistrate situaţii speciale, însă aproximativ 30 de persoane şi-au părăsit locuinţele şi s-au cazat la rude.

"Până în perezent, 30 de persoane din localitatea Movileni s-au autoevacuat în sensul că au plecat de bunăvoie la rude sau cunoştinţe. Avem deja pregătite două locaţii în caz de evacuare a persoanelor, respectiv la Căminul de bătrâni şi la Şcoala generală din Movileni", a spus Alin Băsăşteanu.

Potrivit autorităţilor locale, pârâul Doroftei care a ieşit din matcă în urma ploilor din ultimele zile este secat, în mare parte, aproximativ 11 luni din an.

Purtătorul de cuvânt al ISU Olt a mai spus că sunt mai multe zone unde există pericol de inundaţii, iar situaţia se schimbă de la un moment la altul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici