Cod portocaliu şi cod galben de CANICULĂ. Temperaturile ating 39 de grade/ Restricţii de circulaţie pe drumuri şi pe autostrăzi

Avertizările meteorologilor privind temperaturile foarte ridicate intră în vigoare de miercuri, astfel că în partea de vest a ţării este emis un cod portocaliu de caniculă, iar jumătatea de est va fi sub atenţionare cod galben, temperaturile urcând chiar şi la 39 de grade Celsius, conform ANM.

3692 afișări
Imaginea articolului Cod portocaliu şi cod galben de CANICULĂ. Temperaturile ating 39 de grade/ Restricţii de circulaţie pe drumuri şi pe autostrăzi

România, sub cod portocaliu şi galben de caniculă. Temperaturile ating 39 de grade

Atenţionarea este valabilă miercuri şi joi.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

În Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 şi 39 de grade.

În marile oraşe temperatutile cresc însă şi cu 10-15 grade la nivelul solului.

Circulaţie restricţionată pentru autovehiculele de peste 7,5 tone în 15 judeţe, din cauza caniculei

Circulaţia autovehiculelor cu masa autorizată mai mare de 7,5 tone este restricţionată, miercuri, în intervalul orar 12:00–20:00, pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează 15 judeţe din vestul ţării, pentru protejarea drumurilor asfaltate, potrivit unui comunicat transmis de CNAIR.

Restricţiile de circulaţie sunt instituite în baza codului portocaliu de caniculă (se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 şi 39 de grade) emis de Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM). Avertizarea este emisă pentru următoarele judeţe: Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Arad, Sibiu, Alba, Bihor, Cluj, Mureş, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa Năsăud.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă, cu excepţia transporturilor de persoane, transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculelor care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturilor funerare, transporturilor poştale, transporturilor de echipamente de prim ajutor, transporturilor pentru distribuire de carburanţi, transporturilor de mărfuri sub temperatura controlată, transporturilor pentru tractări de vehicule avariate, transporturilor pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturilor cu vehicule specializate destinate prin construcţie, salubrizării, transporturilor de apă îmbuteliată, transporturilor produse provenite din exploatări agricole şi transporturilor militare implicate în exerciţii multinaţionale.

"Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere", precizează CNAIR.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici