COD ROŞU de avalanşă în Munţii Făgăraş. Turiştii sunt avertizaţi să nu urce pe munte

Riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş este de patru pe o scară de la unu la cinci şi a fost instituit ”cod roşu”, din cauza stratului mare de zăpadă proaspăt depusă care nu are aderenţă la straturile mai vechi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2132 afișări
Imaginea articolului COD ROŞU de avalanşă în Munţii Făgăraş. Turiştii sunt avertizaţi să nu urce pe munte

COD ROŞU de avalansă în Munţii Făgăraş. Turiştii sunt avertizaţi să nu urce pe munte (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Meteorologic Regional "Transilvania Sud" Sibiu, riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş, atât la altitudini mici, cât şi la peste două mii de metri, este mare.

"Zăpada căzută în ultimele 24 de ore este însemnată (circa 60 de centimetri nou depuşi în platforma staţiei meteorologice), dar pe văi depozitele formate sunt mai consistente. Zăpada este pulver, uşoară şi fără coeziune şi s-a adăugat celor circa 20 de centimetri de zăpadă uşoară deja existenţi. Sub acest strat, zăpada este mai compactă, sunt prezente cruste de gheaţă şi cristale fine, iar spre sol cristale feţe plane şi cristale tip cupă. În aceste condiţii, riscul declanşării de avalanşe de dimensiuni medii şi mari este mare", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în următoarele ore va ninge, urmând a se mai depune 10 - 20 de centimetri de zăpadă proaspătă.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu, căpitan Alexandru Costea, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost instituit ”cod roşu” de avalanşă.

"Recomandăm turiştilor să nu se aventureze pe pârtiile neomologate, acolo este periolul mai mare. De exemplu, la Bâlea, nu există pârtie omologată, astfel că reomandăm turiştilor să nu schieze în aceste zile până ce codul nu va fi ridicat. Există în acest moment două echipe de jandarmi care acţionează pe partea de prevenţie, în staţiunile Bâlea şi Păltiniş şi dicută cu turiştii", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu.

El a precizat că jandarmii monitorizează turiştii şi ţin o evidenţa a celor de pe pârtie, pentru a avea în permanenţă o situaţie clară a grupurilor care sunt pe munte.

Vineri dimineaţă, stratul de zăpadă la Bâlea Lac măsoară 150 de centimetri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici