Video COD ROŞU de inundaţii pe râuri din Caraş-Severin,Timiş, Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman - VIDEO

Mai multe râuri din judeţele Caraş-Severin şi Timiş se află, joi, sub cod ROŞU de inundaţii, conform unor avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă până vineri după-amiază.

2370 afișări

UPDATE 12:30 - Apele Române: Râul Ciornovăţ din Caraş-Severin, cu 1,5m peste cota de pericol, până vineri dimineaţă

Apele Române avertizează că în intervalul joi, ora 15.00 - vineri, ora 6.00, pe râul Ciornovăţ din Caraş-Severin, cota de pericol va fi depăşită cu 1,5 metri, urmând să se atingă un debit maxim de 70 de metri cubi pe secundă, potrivit prognozei hidrologilor.

"Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele, INHGA prognozează că pe râul Ciornovăţ la s.h. Comorişte în judeţul Caraş-Severin, peste o oră (ora 13.00) cota de pericol va fi depăşită cu 1 m, cu un debit maxim de 50 mc/s. În intervalul 31.07.2014, ora 15.00 - 1.08.2014, ora 6.00, va fi atins un debit maxim de 70 mc/s şi va creşte la 1,5 m peste cota de pericol", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX.

De asemenea, hidrologii avertizează că în bazinele hidrografice Moraviţa şi Bârzava, din judeţul Timiş, tendinţa râurilor este în creştere până joi la ora 21.00.

Râul Ciornovăţ şi cele din bazinele hidrografice Moraviţa şi Bârzava se află joi, până la 21.00, sub cod roşu de inundaţii, potrivit unor avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Codul roşu înseamnă risc de viituri majore care necesită măsuri deosebite de protecţie a oamenilor şi bunurilor, impune restricţii la folosirea podurilor şi căilor rutiere, precum şi luarea unor măsuri deosebite in exploatarea construcţiilor hidrotehnice.

"Populaţia trebuie să ştie că instituirea unui astfel de cod înseamnă risc iminent de inundaţii, cu producere de inundaţii cu efecte locale", mai precizează Apele Române.

UPDATE 11:40 - Cod portocaliu de ploi în judeţul Timiş

Sud-estul judeţului Timiş se află joi, până la 13.10, sub cod portocaliu de ploi, potrivit unei avertizări nowcasting emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Avertizarea vizează zona localităţilor Moraviţa, Jamu Mare, Denta, Gataia şi Tormac, unde vor fi ploi ce vor depăşi, izolat, 30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Râul Cernovăţ din judeţul Caraş-Severin se află joi, până la ora 21.00, sub cod roşu de inundaţii, conform unei alte avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

"Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi  creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Cernovăţ, afluent al Caraşului din judeţul Caraş-Severin", se arată în avertizare

Potrivit hidrologilor, în următoarele ore se pot produce astfel de fenomene şi pe alţi afluenţi ai Caraşului.

Mai multe râuri din judeţul Timiş se află joi, până la ora 21.00, sub cod roşu de inundaţii, conform unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Avertizarea vizează râurile din bazinele Moraviţa şi Bârzava, unde sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite, cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Potrivit hidrologilor, fenomenele se pot produce, cu probabilitate şi severitate mai mare, în bazinul hidrografic Moraviţa.

Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă până vineri după-amiază, alte zece judeţe fiind atenţionate cu cod portocaliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici