Codul etic al ISMB interzice traficul de influenţă, favoritismul, discriminarea şi plagiatul

Inspectorii ISMB trebuie să respecte normele de conduită profesională şi colegială, fiindu-le interzisă orice acţiune ce poate genera corupţie, respectiv solicitarea unor sume de bani sau cadouri, traficul de influenţă, favoritismul, discriminarea şi plagiatul, potriv codului etic al instituţiei.

447 afișări
Imaginea articolului Codul etic al ISMB interzice traficul de influenţă, favoritismul, discriminarea şi plagiatul

Codul etic al ISMB interzice traficul de influenţă, favoritismul, discriminarea şi plagiatul (Imagine: Mediafax Foto)

Codul de etică al personalului din Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), aprobat în 21 februarie, este structurat pe şase capitole, având ca obiective, printre altele, menţinerea unui nivel înalt al prestigiului instituţiei şi personalului acesteia, dar şi al profesionalismului angajaţilor, cât şi reducerea practicilor inadecvate şi sau imorale ce pot apărea în medicul educaţional din oraganizaţie.

Capitalul IV al Codului de etică, intitulat "Norme generale de conduită profesională a personalului din ISMB", are ca prim punct "normele generale de conduită profesională şi colegială". Este vorba despre responsabilitate în vederea atingerii de către personal a standardelor de performanţă prevăzute de legislaţia specifică: respectarea principiilor docimologice (principiul asigurării caracterului obiectiv evaluării şi autoevaluării didactice, principiul caracterului interactiv al evaluării şi autoevaluării didactice; principiul contextualizării performanţelor obţinute de beneficiari); interzicerea oricicăror activităţi care generează corupţie, precum solicitarea de către personalul ISMB a unor sume de bani sau cadouri, pentru orice motivaţie; traficul de influenta şi favoritismul.

Codul mai prevede, la acelaşi capitol, excluderea, din relaţiile cu beneficiarii primari, respectiv părinţii, a oricărei forme de discriminare, asigurarea egalităţii de şanse, promovarea principiilor educaţiei incluzive, respectarea demnităţii şi recunoaşterea meritului personal al fiecărui membru al organizaţiei. De asemenea, sunt interzise orice formă de constrângere ilegală sau ilegitimă, din perspectiva funcţiei deţinute, şi a orice formă de hărţuire a personalului.

Totodată, în relaţiile interumane, personalul ISMB trebuie să respecte mai multe norme, precum: relaţiile profesionale trebuie să se bazeze pe respect, onestitate, solidaritate, cooperare, corectitudine, toleranţă, evitarea denigrării, sprijin reciproc, confidenţialitate, competiţie loială, interzicerea fraudei intelectuale şi a plagiatului. De asemenea, orice membru al ISMB va evita lezarea libertăţii de opinie, vizând convingerile politice şi religioase, şi practicarea oricărei forme de discriminare în relaţiile cu ceilalţi colegi. Codul mai interzice solicitarea de servicii personale de orice tip de la colegi care sunt sau urmează să fie în proces de evaluare, angajare sau promovare.

Conform aceluiaşi cod, inspectorii din ISMB nu pot consuma alcool şi substanţe psihotrope pe durara exercitării profesiei. În plus, ei nu pot folosi dotările şi baza materială a unităţii pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi nu au voie să primească foloase materiale în interes personal. Totodată, angajaţilor le este interzisă înregistrarea prin orice mijloace tehnice a activităţilor şi convorbirilor desfăşurate în incinta ISMB

Codul mai prevede că personalul ISMB trebuie să evite, prin afirmaţii, aprecieri sau acţiuni, să afecteze imaginea profesională şi socială a oricărui alt membru al organizaţiei, fiind obligat să menţină un climat de cooperare şi susţinere reciprocă. Totodată sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a personalului, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios. În plus, angajaţii ISMB au obligaţia de a apăra prestigiul instituţiei, precum şi de a se abţine de la orice acte sau fapte care pot produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia.

Angajaţii care nu respectă Codul de etică vor fi sancţionaţi, în funcţie de gravitatea faptei, cu: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat când este cazul cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control cu până la 15 la sută, pe o perioadă de 1-6 luni, suspendarea pe o perioadă de până la trei luni a dreptului de înscriere la concurs pentru obţinerea funcţiei didactice superioare, mergând până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

În cod se mai arată că ISMB va avea şi un consilier etic, care va monitoriza aplicarea prevederilor actului şi totodată va acorda consultanţă şi asistenţă personalului, la angajare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici