Codul Silvic, amendat în Senat cu propuneri derogatorii din proiectul privind Roşia Montană

Comisia de administraţie din Senat a aprobat o serie de amendamente la Codul Silvic, fiind propuse introducerea unor prevederi derogatorii pentru exploatările miniere identice cu cele din proiectul Guvernului privind Roşia Montană, urmând să fie modificate şi alte legi în acelaşi sens.

355 afișări
Imaginea articolului Codul Silvic, amendat în Senat cu propuneri derogatorii din proiectul privind Roşia Montană

Codul Silvic, amendat în Senat cu propuneri derogatorii din proiectul privind Roşia Montană (Imagine: Petre Bitoiu/Mediafax Foto)

Comisia de administraţie a aprobat în unanimitate marţi amendamentele propuse de senatorul PSD, Mihai Vifor, secretar al comisiei. Acestea stabilesc derogări de la prevederile Codului Silvic, dar şi a altor legi, care sunt identice cu cele stabilite de Guvern în proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană transmis Parlamentului.

Astfel, se precizează că "prin excepţie de la prevederile alin. (4) (ale articolului 7 din Codul silvic, n.r.) terenurile forestiere aflate în perimetrul proiectelor miniere declarate de utilitate publică şi de interes public deosebit pot fi incluse, după caz, în intravilanul unităţilor administrative teritoriale".

De asemenea, al doilea amendament aprobat menţionează că prin excepţie de la prevederile Codului silvic "în vederea implementării proiectelor miniere, titularii licenţelor de exploatare pot dobândi drepturi reale asupra terenurilor aflate în cadrul perimetrelor miniere de interes public deosebit, inclusiv de la formele asociative cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate în temeiul Legii 1/2000".

Singura diferenţă a amendamentelor adoptat în comisia de administraţie din Senat, faţă de proiectul de lege transmis de Guvern, este că sintagma "interes public naţional deosebit" este înlocuită de sintagma "interes public deosebit".

Amendamentele adoptate în comisia pentru administraţie urmează să fie discutate în comisia pentru agricultură din Senat, care va întocmi raportul asupra proiectului de lege.

De asemenea, preşedintele Comsiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, are la nivelul comisiei de administraţie din Senat, pe care o conduce, o iniţiativă legislativă semnată personal pentru modificarea Codului fiscal. Obiectul propunerii legislative nu vizează, în forma înregistrată în procesul legislativ, prevederi care ar avea impact asupra proiectului de la Roşia Montană, dar ar urma să facă obiectul unor amendamente în acest sens, potrivit unor surse parlamentare.

Totodată, un proiect de lege al Guvernului care priveşte modificarea Legii minelor a fost întors de la vot la şedinţa de plen a Senatului de marţi pentru a fi operate o serie de noi corecţii.

Solicitarea de retrimitere la comisia de administraţie din Senat a venit din partea lui Vâlcov, în numele grupului PSD, cu termen pentru depunere a raportului pentru 13 noiembrie, la trei zile după ce Comisia Roşia Montană îşi va finaliza lucrările conform noului termen.

Solicitarea lui Vâlcov a fost aprobată cu 101 voturi pentru, 8 împotrivă şi 6 abţineri.

Totuşi, în cadrul dezbaterilor a fost ridicată problema unor modificări ale proiectului Guvernului care ar viza inclusiv proiectul Roşia Montană. La lucrările plenului, din partea Guvernului, secretarul de stat din ministerul Economiei, Adrian Ciocănea, a precizat că această idee nu ar fi una "profitabilă".

"Punctul nostru de vedere este că legea aşa cum e construită, aşa cum a fost acordată în Comisia economică, acceptând toate amendamentele pe care comisia le-a făcut, şi ţinând cont de importanţa acestei legi din punct de vedere economic, noi... sigur, punctul nostru de vedere este să o susţinem în continuare, chiar şi astăzi. O întârziere a acestei legi, o comasare cu legea respectivă… care priveşte Roşia Montană nu este profitabilă", preciza Ciocănea.

Pe de altă parte, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, susţinea că proiectul de lege necesită aprobare de urgenţă, având în vedere că stabileşte cadrul legal pentru redeschiderea unor exploatări miniere.

"Să ştiţi că în România nu există numai aur. În România există şi alte metale. Vă previn că, din cauza faptului că Parlamentul, de ani de zile, nu a dat nicio soluţie pe Legea minelor, suntem blocaţi cu operaţiunile de redeschidere a minelor. Sunt în România 600 de perimetre miniere care stau cu ochii la Parlament şi aşteaptă Legea minelor. Vă dau doar două exemple: Remin Baia Mare şi Moldomin Moldova Nouă care, împreună, au 40% din rezervele de cupru ale ţării şi de care nu ne putem apropia pentru că Legea minelor din 2002 interzice redeschiderea minelor aflate în conservare sau deja închise (...) Dacă dăm această amânare, să dăm sarcină comisiei să prezinte Senatului toate actele normative care sunt în Parlament. Avem un Proiect de lege a minelor care bălteşte în Camera Deputaţilor de ani de zile. Avem acest Proiect de lege a minelor, pe care eu l-am iniţiat tocmai ca să reactualizăm toată dezbaterea şi să urgentăm votarea şi redeschiderea perimetrelor, care înseamnă locuri de muncă în zone foarte sărace şi în care există un impact social pe piaţa muncii, şi legislaţia pe Roşia Montană. Adică, atunci când votăm, indiferent de legea de care e vorba, să avem acelaşi punct de vedere care să aibă o corespondenţă în toate actele normative", a afirmat Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici