#COLECTIV Filmul evenimentelor din 30 octombrie 2015 până în prezent. Cea mai mare tragedie colectivă a României, din ultimele decenii

Din octombrie 2015, de la tragedia din clubul Colectiv şi până în prezent au curs demisiile la nivel înalt, reţineri, modificările legislative, trimiterile în judecată. Supravieţuitorii şi părinţii tinerilor morţi nu au uitat niciun moment scurs de atunci şi sunt revoltaţi că nu există un vinovat.

2119 afişări
Imaginea articolului #COLECTIV Filmul evenimentelor din 30 octombrie 2015 până în prezent. Cea mai mare tragedie colectivă a României, din ultimele decenii

#COLECTIV Filmul evenimentelor din 30 octombrie 2015 până în prezent. Cea mai mare tragedie colectivă a României, din ultimele decenii

30 octombrie 2015, Goodbye to Gravity a urcat pe scenă şi început să cânte în faţa a sute de tineri.

La ora 22:02:01, la câteva secunde după începerea concertului, în partea dreaptă a imaginii se observă cum artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena sunt aprinse pentru prima dată. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului situat în partea stângă lângă scenă.

La ora 22:32:00, se observă cum se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.

La ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins, se observă cum spaţiul dintre stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţa tot mai mare.

La ora 22:32:26 se observă, de fapt, cum tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.

La ora 22:32:35 suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.

La ora 22:33:01, se observă că în interiorul clubului se află un număr mare de persoane care sunt strânse în jurul spaţiului deschis de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club.

31 octombrie 2015 ora 3:40 - Parchetul Tribunalului Bucureşti anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă şi apoi să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.

31 octombrie 2015 – 27 de persoane moarte.

31 octombrie 2015 - Cristian Popescu Piedone spune că nu are ce să-şi reproşeze şi că din punctul de vedere al primăriei Clubul Colectiv, unde s-a produs tragedia în care 27 de oameni au murit, iar aproximativ 200 au fost răniţi, a funcţionat legal.

1 noiembrie 2015 – Numărul morţilor a ajuns la 30.

2 noiembrie 2015 – Numărul morţilor a ajuns la 31.

2 noiembrie 2015 - Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a venit la locul tragediei petrecute vineri în Capitală, unde a depus flori şi a aprins lumânări în memoria victimelor.

3 noiembrie 2015 – Numărul morţilor a ajuns la 32.

4 noiembrie 2015 - Premierul Victor Ponta a declarat că îşi depune mandatul şi că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi a adăăugat că este nevoie de soluţii raţionale.

4 noiembrie 2015 - Cristian Popescu Piedone a anunţat că demisionează din funcţia de primar al Sectorului 4 şi spune că îşi asumă vina morală pentru tragedia din clubul Colectiv, iar pentru vina legală, lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul comunicatului, că este "de profesie om".

4 noiembrie 2015 - Peste 30.000 de oameni au protestat în Piaţa Universităţii, oamenii fluturând steaguri, fluierând din fluiere şi vuvuzele, scandând şi afişând mesaje împotriva corupţiei şi clasei politice.

6 noiembrie 2015 - Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus sub acuzare, de DNA, în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizaţiei de funcţionare a clubului Colectiv.

7 noiembrie 2015 – numărul morţilor a ajuns la 35.

7 noiembrie 2015 - Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a două angajate de la Primăria Sectorului 4, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.

8 noiembrie 2015 – Numărul morţilor a ajuns la 43.

9 noiembrie 2015 - Antonina Radu şi Petrică George Matei, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, care au făcut controale în Colectiv, au fost reţinuţi de procurorii DNA în dosarul privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitală.

9 noiembrie 2015 - Numărul morţilor a ajuns la 46.

11 noiembrie 2015 - Alexandru Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, rănit în incendiul din clubul Colectiv, a murit în ziua în care a fost transferat în Franţa de la Spitalul Floreasca din Capitală.

12 noiembrie 2015 - Bilantul mortilor -53. Mădălina Strugaru, prietena solistului Goodbye to Gravity, Andrei Găluţ şi alt tânăr.

12 noiembrie 2015 - Numarul morţilor a ajuns la 54. Claudiu Bogdan Istrate (22 de ani) - era internat la Bagdasar Arseni în stare gravă, intubat, având arsuri pe corp şi arsuri de căi respiratorii.

13 noiembrie 2015 - Numarul mortilor a ajuns la 55 - Loredana Dărescu a murit, vineri, în spitalul din Germania unde fusese transferată.

14 noiembrie 2015 - Antoninie Radu, căpitanul ISU care a făcut controale în Colectiv, a fost arestată preventiv de Curtea Militară de Apel.

16 noiembrie 2015 - Numărul morţilor a ajuns la 56. O tânără în vârstă de 18 ani a murit la Spitalul Sfantul Ioan.

19 noiembrie 2015 - Numărul morţilor a ajuns la 57. O altă tânără a murit la Spitalul de Arşi din Capitală - Ana Albu, in varsta de 30 de ani.

20 noiembrie 2015 - Numărul morţilor a ajuns la 58. O altă tânără la o clinică din Germania, unde a fost transferată de la un spital din Capitală.

21 noiembrie 2015 - Numărul morţilor a ajuns la 5. Tânărul care a decedat se numeşte Alexandru Mihai Iancu, avea 22 de ani.

22 noiembrie 2015 - Numărul morţilor a ajuns la 60. Tânărul care a decedat se numea Alexandru Hogea, avea 19 ani şi era printre răniţii din clubul Colectiv care au ajuns în spitale din străinătate, el fiind internat într-o clinică din Viena.

25 noeiembrie 2015 - Şefii ISU Bucureşti-Ilfov au fost suspendaţi din funcţii, la aproape o lună de la tragedia din Colectiv, la ISU fiind făcute verificări privind faptul că nu a făcut controale la Fabrica Pionierul şi la club, deşi ştia că va fi organizat un eveniment cu public numeros.

30 noiembrie 2015 - Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, cercetat pentru abuz în serviciu în cazul tragediei de la Clubul Colectiv, a anunţat că se retrage din viaţa politică şi a afirmat că speră că va fi succedat de un primar care să continue proiectele sale.

3 decembrie 2015 - Narcis Hogea, tatăl celei de-a 60-a persoane decedate în urma incendiului din Colectiv - Alex Hogea, care a murit la 19 ani -, spune că lista victimelor acestei tragedii este una a durerii, provocată fie de focul din club, fie de corupţia şi orgoliul prostesc de care oamenii pot fi uneori capabili.

9 decembrie 2015 - Premierul Marii Britanii, David Cameron, care se află în prima sa vizită în România, a ajuns la clubul Colectiv, la 40 de zile de la incendiu.

14 decembrie 2015 - Numărul morţilor - 61. Este vorba despre o tânără de 36 de ani, care fusese transferată de la Spitalul Bagdasar Arseni la o clinică din Germania.

15 decembrie 2015 - Bilanţul tragediei a ajuns la 62 de morţi. Este vorba despre o tânără de 24 de ani care se afla în stare critică de la început, la Secţia de Terapie Intensivă, având arsuri grave pe o mare suprafaţă a corpului.

16 decembrie 2015 - Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în plenul Parlamentului, unde îşi prezintă bilanţul la un an de la preluarea mandatului, că ”cea mai tragică lecţie a anului 2015 se numeşte Colectiv”, arătând că aceasta a scos la iveală problemele multor sisteme, iar ”corupţia ucide” este ”concluzia dură”.

22 decembrie 2015 - Un bărbat, victima a incendiului, şi-a pierdut viaţa într-un spital din Marea Britanie, numărul persoanelor decedate în această tragedie ajungând astfel la 63.

14 martie 2016 - Un tânăr în vârstă de 21 de ani a murit la Spitalul Floreasca din Capitală. Decesul tânărului a survenit la aproape 5 luni de la tragedia din Colectiv, fiind a 64-a persoană care a murit din cauza leziunilor grave provocate de incendiu.

28 aprilie 2016 -Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul "Colectiv", patronii clubului şi reprezentanţi ai firmei de la care proveneau artificiile folosite în Colectiv, urmând să fie judecaţi de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4.

5 mai 2016 - Rudele decedaţilor şi răniţii din Colectiv s-au constituit părţi civile în dosarul penal, aceştia cerând, în total, despăgubiri de aproape 30 de milioane de euro.

30 octombrie 2016 - sociaţia Colectiv GTG 3010 a inaugurat monumentul ridicat în amintirea celor 64 de tineri decedaţi în urma incendiului, acesta fiind amplasat în piaţeta din faţa fostului club.

30 octombrie 2016 - este 5.000 de oameni au ajuns la sediul clubului Colectiv. Cei prezenţi au adus flori şi au aprins lumânări în memoria celor care au decedat în urma incendiului.

29 decembrie 2016 - Judecatorii au respins cererile inculpatilor si au decis ca judecata in procesul Colectiv poate începe.

29 iulie 2017 - Asociaţia Colectiv anunţă încă un deces: Numărul victimelor după tragedia din Colectiv creşte. "65! Numărul victimelor după tragedia din Colectiv creşte. Dumnezeu să te odihnească, Răzvan!", este mesajul postat pe pagina Asociaţiei Colectiv. Tânărul s-a sinucis.

21 ianuarie 2018 - A intrat în vigoare Legea nr.28/2018 pentru completarea Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Conform acestei legi, patronii obiectivelor publice, a restaurantelor şi cluburilor fără autorizaţie de securitate la incendiu au obligaţia să realizeze şi să amplaseze panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective, cu următorul conţinut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roşie, pe fundal alb: «Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu».

18 iunie 2018 - Parchetul General extinde ancheta în dosarul Colectiv şi investighează modul în care autorităţile au intervenit şi au îngrijit victimele imediat după tragedie, luni dimineaţa fiind audiate patru persoane. Ancheta este extinsă în urma plângerilor penale depuse de părinţi şi victime.

14 august 2018 - Marian Moise, pirotehnistul care a montat artificiile în clubul Colectiv, artificierul Viorel Zaharia, patronii clubului George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, dar şi patroana firmei care a livrat artificiile au fost trimişi în judecată într-un dosar disjuns din Colectiv.

3 septembrie. Judecătorul din dosar, Valeriu Mihail Terceanu, s-a pensionat, iar victimele şi familia celor decedaţi se temeau că dosarul, care oricum înainta cu dificultate, va fi reluat de la zero.

22 octombrie 2018 - Judecătorul Mihai Bălănescu a fost repartizar să judece dosarul Colectiv.

30 septembrie 2019 - Victimele Colectiv cer decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie după încendiu. Răniţii spun că trupurile lor nu s-au refăcut după rănile suferite în urma inciendiului şi necesită îngrijiri întreaga viaţă, solicitând autorităţilor statului asigurarea de „sprijin pe viaţă, prin plata tuturor tratamentelor, intervenţiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare”.

25 octombrie 2015 - Judecătorii au permis jurnaliştilor, pentru prima dată, să vadă ce este dincolo de uşile închise, după 4 ani de la incendiu. Încă se văd urme de mâini la ieşire, încercuite de criminalişti. Pe jos zace tot ce nu a ajutat anchetei, iar în aer pluteşte cenuşa. Pe scenă sunt haine aruncate, cu urme de fum. Pe masă mai sunt pahare, un flyer cu “Goodbye to gravity” şi un bilet la loto pe jumătate ars.

29 octombrie 2019 - Parchetul Militar anunţă că a început cercetările in rem în dosarul Colectiv, după apariţia imaginilor care surprind primele momente ale intervenţiei. Se fac cercetări inclusiv pentru profanare de cadavre, după ce un militar sar fi adresat cuvinte injurioase cu privire la o persoană decedată. De asemenea, procurorii militari fac cercetări şi pentru sustragere sau distrugere de probe, cu privire la faptul că filmarea cu primele momente ale intervenţiei au apărut abia după aproape patru ani.

Taguri:
colectiv,
evenimente,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici