Colegiul Medicilor: CNAS şi Ministerul Sănătăţii au creat un focar conflictual în sistem

Colegiul Medicilor din România (CMR) susţine că Ministerul Sănătăţii şi CNAS au creat un focar conflictual în sistemul sanitar, arătând că încercarea de a ridica opinia publică împotriva corpului medical şi de a introduce conflicte între specialităţi nu va rezolva problema subfinanţării cronice.

76 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor: CNAS şi Ministerul Sănătăţii au creat un focar conflictual în sistem

Colegiul Medicilor: CNAS şi Ministerul Sănătăţii au creat un focar conflictual în sistem (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Colegiul Medicilor din România îşi manifestă indignarea faţă de modalitatea pompieristică şi nepofesionistă prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii au creat un focar conflictual în sistemul sanitar românesc", se arată într-un comunicat de marţi al CMR.

Conducerea CMR susţine că atât Contractul cadru, cât şi Normele de aplicare, care trebuiau finalizate până la data de 1 ianuarie 2010, au fost întarziate, iar normele nu sunt definitivate nici până în prezent.

Totodată, Colegiul Medicilor din România acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii că nu au ţinut cont de propunerile CMR şi ale altor organizaţii profesionale şi "au impus de o manieră autoritară măsuri inaplicabile şi care scad calitatea serviciilor medicale".

"Încercarea de a ridica opinia publică împotriva corpului medical şi, în acelasi timp, de a introduce conflicte între diferite specialităţi medicale este specifică regimurilor totalitare şi nu va rezolva problema subfinanţării cronice a sistemului de sănătate şi nici calitatea actului medical. Recomand atât CNAS, cât şi MS să renunţe la astfel de metode şi să se aşeze la masa unui dialog real cu toţi actorii sistemului de sănătate", a declarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

CMR condamnă încercarea de manipulare a opiniei publice prin vehicularea unor venituri ale cabinetelor de medicină de familie şi nu ale medicilor, "venituri care se referă la situaţii excepţionale".

"În acest fel, se încearcă şi dezbinarea în rândul corpului medical", susţine conducerea CMR.

Potrivit CMR, medicii de familie şi pacienţii nu trebuie să plătească pentru "inadvertenţele legislative şi bâlbâielile" Ministerului Sănătăţii şi CNAS.

"CMR este alături de medicii de familie în susţinerea cauzei lor, inclusiv în ceea ce priveşte protecţia pacienţilor", se arată în finalul comunicatului Colegiului Medicilor.

Liderii medicilor de familie au reluat, marţi dimineaţă, la ora 10.00, discuţiile cu conducerea Ministerului Sănătăţii şi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind nemulţumirile faţă de noul contract-cadru.

În timpul negocierilor, medicii de familie s-au întâlnit în Piaţa Universităţii, de unde au plecat în marş între Universitate şi sediul Ministerului Sănătăţii.

"Întrucât nu avem autorizaţie pentru acest marş, medicii vor merge pe trotuar şi vor face traseul Piaţa Universităţii - Ministerul Sănătăţii fără să tulbure circulaţia în zonă", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie, Sandra Alexiu.

Aceasta a precizat că reprezentanţii medicilor de familie au reluat discuţiile privind noul contract-cadru pe 2010 cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, întrucât sunt nemulţumiţi de faptul că documentul le diminuează cu aproape 40 la sută veniturile pe cabinet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici