Colete cu şorici, cârnaţi şi caltaboşi, trimise de rude pentru românii din Spania de Crăciun - FOTO

Zeci de pachete cu mâncare au fost încărcate, joi, în remorcile unor autocare care au plecat din Bistriţa spre Spania, cei care le-au expediat declarând că trimit carne de porc, şorici, cârnaţi şi caltaboşi rudelor din Spania care fie nu au liber să vină acasă de Sărbători, fie nu au bani de drum.

2779 afișări
Imaginea articolului Colete cu şorici, cârnaţi şi caltaboşi, trimise de rude pentru românii din Spania de Crăciun - FOTO

Colete cu şorici, cârnaţi şi caltaboşi, trimise de rude pentru românii din Spania de Crăciun (Imagine: Eugen Gheorghe/Mediafax Foto)

Joi dimineaţă, când mercurul arăta în termometre minus 12 grade Celsius, în faţa unei firme din transport internaţional s-au strâns zeci de persoane care aveau colete de trimis în Spania.

Printre ele, s-a aflat şi Mărioara Andreica, din Prundu Bârgăului, o femeie trecută de 60 de ani care a venit până la Bistriţa să găsească pe cineva prin care să-i trimită pachet fiicei sale, Elena, plecată de 11 ani în Spania.

"Trimit cărnuri, cârnaţi, crenvurşti, muşchi, slănină, friptură, picior de porc, sâmburi de bostan, de nucă. Şi ea, săraca, mi-a trimis câte ceva, dar nu au ajuns acasă pachetele. Cred că vor ajunge marţi, în Ajunul Crăciunului. Eu îi trimit de toate, pentru că aşa bunătăţi ca la mine nu găseşte ea acolo. Mi-a şi zis la telefon ce să-i trimit, le-am pus pe toate în bagajul ăsta, l-am rugat pe un domn care se duce în Roqueta să i-l dea. Ea aşteaptă, acolo. Autocarul ajuge sâmbătă în Spania şi fata mea are timp să-şi pregătească tot ce-i trebuie de Crăciun", a spus Mărioara Andreica.

Un alt bărbat din Bistriţa a venit cu un pachet din care răzbătea miros de usturoi.

“Sunt cârnaţi, caltaboşi, slănină. Copiii stau în Spania de vreo 10 ani. Ei ne-au trimis ce au putut, mai degrabă bani că e greu cu banii, la noi. Noi le trimitem mâncare. Am ţinut un porc special şi pentru ei, l-am tăiat şi le trimitem să aibă de Crăciun. Maică-sa le-a făcut şi prăjitură la nepoţi, le-am pus şi nişte ţuică făcută anul ăsta", a spus el.

Doi pensionari au adus, la rândul lor, sacoşe pline cu mâncare.

"Trimitem la copii, să aibă de Crăciun. Ei nu ne trimit nimic, nici bani că nu le ajung nici lor. Le e foarte greu, au doi copii, nu mai au serviciu. Le trimitem noi, de acasă, bani din pensiile noastre. Ce să facem? Sunt copiii noştri. Nu putem sta acasă, de Crăciun, la masă, cu gândul că lor le e greu. S-au dus pentru un trai mai bun, dar nu au reuşit nimic. Asta este. Cât trăim noi, îi ajutăm", a spus femeia.

Un bătrân a venit la autocar cu un geamantan mare în care a declarat că a pus "de toate" pentru ca rudele lui din Spania "să simtă că e Crăciun”.

“Am pus slănină, cârnaţi, brânză, acrituri, ţuică, vin şi atât. Ei îmi trimit bucurie. Am aşteptat destul, acum să-şi facă pentru ei. E destul de greu şi acolo”, a spus Ioan Pop din Unirea.

“Eu mă duc în concediu (râde). Am copiii în Spania. Nu i-am văzut de cinci ani şi mă duc încărcată cu de-ale porcului că asta aşteaptă ei: cârnaţi, slănină, carne, brânză, ce trebuie. Ei mai trimit, dar mai puţine”, a afirmat o doamnă.

Ionel Şulea, reprezentantul firmei de transport internaţional al cărei autocar pleca joi din Bistriţa, a declarat corespondentului MEDIAFAX că majoritatea celor care au trimis pachete le-au încredinţat unor cunoscuţi care pleacă în Spania.

“Oamenii trimit bagajele cu alţii care pleacă din Bistriţa în Spania. Sunt copii care merg la părinţi, alţii mai merg la muncă şi duc pachete şi pentru prieteni sau cunoscuţi. Sunt bagaje cu mâncare. Miroase în remorca autocarului numai a carne de porc, a cârnaţi şi a slănină, bunătăţi de Crăciun”, a spus Şulea.

Potrivit datelor deţinute de autorităţi, 40.000 de oameni din Bistriţa-Nădăud, respectiv peste 20 la sută, au plecat la muncă în străinătate, majoritatea stabilindu-se în Spania, Irlanda sau Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici