Comemorare cu scandal în Piaţa Universităţii, la 19 ani de la mineriada din iunie 1990

Comemorarea din Piaţa Universităţii a mineriadei din 13-15 iunie1990 a început cu un scandal, după ce membrii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor au încercat să îi alunge pe reprezentanţii Grupului "Noii Golani", forţele de ordine fiind nevoite să intervină între cele două grupuri.

433 afișări
Imaginea articolului Comemorare cu scandal în Piaţa Universităţii, la 19 ani de la mineriada din iunie 1990

Comemorare cu scandal în Piaţa Universităţii, la 19 ani de la mineriada din iunie 1990 (Imagine: Andreea balaurea/Mediafax Foto)

Membrii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor şi cei ai Grupului "Noii Golani" au venit, sâmbătă, în Piaţa Universităţii pentru a comemora 19 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, când cea mai lungă demonstraţie paşnică pentru democraţie din România a fost încheiată brutal prin evacuarea pieţei, urmată de venirea minerilor la Bucureşti.

Manifestarea comemorativă a început la ora 12.00, însă la scurt timp a izbucnit un scandal între cele două grupuri.

Câţiva membri ai Grupului de Acţiune "Noii Golani" au organizat un flash mob în Piaţa Universităţii pentru a comemora victimele mineriadei din 13-15 iunie. Cinci tineri au venit îmbrăcaţi cu echipament de miner, iar doi dintre ei aveau în mâini o bâtă şi un topor. Timp de cinci minute au rămas nemişcaţi în poziţie de lovire, simbolizând scenele care au avut loc în urmă cu 19 ani. Toate aceste scene erau urmărite de trei tineri deghizaţi în agenţi de securitate.

Tinerii care îi reprezentau pe cei bătuţi în iunie 1990 purtau tricouri negre pe care scria "Mai bine mort decât comunist", iar câteva persoane care asistau la aceste scene strigau "Iliescu şi ai lui, criminalii neamului".

După acest flash mob, reprezentanţii Grupului "Noii Golani" au vrut să depună flori şi să aprindă lumânări la troiţa din Piaţa Universităţii, dar au fost bruscaţi şi goniţi de membrii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, care le-au spus că acesta este evenimentul lor şi le-au cerut să vină mai târziu.

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, care a fost cel mai virulent, a spus că i-a gonit pe reprezentanţii Grupului "Noii Golani" pentru că în iunie 1990 aceştia erau nişte copii şi nu au cum să înţeleagă ce s-a întâmplat atunci.

"Luaţi-vă minerii şi plecaţi din piaţă, că minerii ne-au omorât. Puteaţi veni îmbrăcaţi normal", le-a strigat o reprezentantă a Asociaţiei Victimelor Mineriadelor celor de la Grupul "Noii Golani".

În replică, membrii Grupului "Noii Golani" le-au spus că şi ei vor să se facă dreptate şi că s-au îmbrăcat în mineri tocmai pentru a simboliza faptul că în iunie 1990 au fost omorâţi tineri de către mineri.

Cele două grupuri nu s-au liniştit decât după intervenţia forţelor de ordine prezente în Piaţa Universităţii, care au format un cordon între acestea.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş, prezent alături de Grupul "Noii Golani", nu a vrut să comenteze incidentul petrecut sâmbătă, spunând doar că regretă aceeastă situaţie.

După incident, membrii Grupului "Noii Golani" au plecat din Piaţa Universităţii. La ora transmiterii acestei ştiri, membrii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor continuă manifestările comemorative, urmând să depună coroane de flori la troiţa din Piaţa Univesrităţii şi să asiste la o slujbă religioasă în memoria victimelor mineriadei din urmă cu 19 ani.

În urmă cu 19 ani, oamenii veniţi în Piaţa Universităţii cereau aflarea adevărului despre Revoluţia din decembrie şi aplicarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici