Comisia Europeană alocă 4,1 milioane de euro pentru monitorizarea şi apărarea libertăţii, precum şi pluralismului presei

Comisia Europeană a anunţat vineri lansarea unei cereri de propuneri în vederea unei finanţări de 4,1 milioane de euro pentru monitorizarea şi apărarea libertăţii şi pluralismului mass-mediei.

164 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană alocă 4,1 milioane de euro pentru monitorizarea şi apărarea libertăţii, precum şi pluralismului presei

Comisia Europeană alocă 4,1 milioane de euro pentru monitorizarea şi apărarea libertăţii, precum şi pluralismului presei

Un milion de euro va fi alocat în scopul consolidării suplimentare a poziţiei consiliilor mass-media şi al dezvoltării de standarde jurnalistice.

Restul de 3,1 milioane de euro vor permite Uniunii Europene să continue să ofere un mecanism de reacţie rapidă menit să protejeze jurnaliştii ameninţaţi după 2023. Acest mecanism cuprinde instrumente concrete cu ajutorul cărora jurnaliştii expuşi riscului vor putea să îşi desfăşoare activităţile profesionale.

„Suntem hotărâţi să consolidăm mecanismul de reacţie rapidă la nivelul UE pentru a proteja jurnaliştii. Începând din 2020, prin acest mecanism li s-a oferit asistenţă, asistenţă juridică şi adăpost jurnaliştilor aflaţi în pericol. Mai recent, mecanismul a ajutat jurnalişti ucraineni aflaţi în exil. De asemenea, acesta înregistrează atacurile la adresa jurnaliştilor şi, prin urmare, este un instrument esenţial de supraveghere a modului în care recomandările noastre privind siguranţa jurnaliştilor fac obiectul unei monitorizări pe teren. Cu un buget de 3,1 milioane de euro, adică un buget mai mare ca niciodată, vom ajuta şi mai mulţi jurnalişti şi ne vom îmbunătăţi în continuare instrumentele de monitorizare”, a declarat Věra Jourová, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă.

Organizaţiile non-profit, organizaţiile internaţionale, universităţile, instituţiile de învăţământ şi centrele de cercetare din UE şi din ţările asociate, inclusiv Ucraina, îşi pot prezenta propunerile până la 20 septembrie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici