Comisia Europeană analizează cazul ursului Arthur. „Am încredere că autorităţile române vor investiga acest incident în detaliu”

  • Şeful de mediu al Comisiei Europene a declarat că „analizează” rapoartele ONG-urilor potrivit cărora un prinţ din Liechtenstein a ucis un urs mare în România într-un act de vânătoare de trofee.
  • Grupurile ecologiste au declarat săptămâna trecută că prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a vizitat România în martie, când a ucis un urs brun în vârstă de 17 ani, numit Arthur, într-o rezervaţie naturală, sub pretextul deţinerii unei licenţe speciale pentru a vâna un alt urs.
  • Vânătoarea de trofee este ilegală în România, iar urşii bruni sunt protejaţi de directiva UE privind habitatele, care interzice vânătoarea animalelor sălbatice, cu excepţia cazului în care există circumstanţe excepţionale.
  • Guvernul român a lansat o anchetă cu privire la uciderea ursului Arthur.
466 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană analizează cazul ursului Arthur. „Am încredere că autorităţile române vor investiga acest incident în detaliu”

SURSA: AP: Fotografie din octombrie 2019, realizată de ONG-ul Agent Green. Arthur, ursul de 17 ani, este văzut în judeţul Covasna, România.

„Serviciile mele analizează acum detaliile acestui caz şi îl urmăresc foarte atent", a declarat comisarul Virginijus Sinkevičius în comisia de mediu a Parlamentului European, potrivit Politico.

„Am încredere că autorităţile române vor investiga acest incident în detaliu”, a spus el, răspunzând la o întrebare a europarlamentarului român Nicolae Ştefănuţă din grupul Renew Europe.

Agent Green, ONG-ul românesc care a publicat prima dată acuzaţiile, a declarat că Ministerul român al Mediului este vinovat de faptul că nu a protejat şi gestionat suficient siturile sale Natura 2000, inclusiv cel în care a avut loc presupusul incident.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, un medic care locuieşte într-un castel din Austria, a emis vineri o declaraţie prin care a negat că l-a împuşcat pe Arthur, ci mai degrabă a doborât un alt „animal problemă” care fusese autorizat să fie ucis de autorităţile române, la 250 metri de casele locuite. Prinţul a mai spus că şi-a oferit întregul sprijin pentru anchetă, potrivit presei austriece.

„Vânătoarea ca mijloc de întreţinere şi îngrijire a unei specii populate şi protejarea mijloacelor sale de trai este o mare tradiţie a familiei noastre”, a scris el, adăugând că au existat „rapoarte false şi agitaţie” de când au apărut ştirile.

Gabriel Paun de la Agent Green a declarat că, conform documentelor oficiale pe care le-a văzut în detaliu, tipul de urs ucis este Arthur. Paun a mai spus că şi uciderea unui urs cu pui ar fi fost oricum ilegală.

Comisia a avertizat în mod oficial România vara trecută că trebuie să îndeplinească cerinţele legale ale UE pentru a crea planuri de conservare a siturilor sale naturale protejate.

Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Prinţul Emanuel von und zu Liechtensten îşi fundamentează uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici