Comisia Europeană propune alocarea în 2014-2020 a 2,5 miliarde de euro pentru cei 40 de milioane de săraci din UE

Comisia Europeană a propus, miercuri, crearea unui fond european pentru ajutorarea cu alimente, îmbrăcăminte şi produse de igienă a celor circa 40 milioane de săraci din UE, suma care ar urma să fie alocată pentru perioada 2014-2020 fiind de 2,5 miliarde de euro.

288 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune alocarea în 2014-2020 a 2,5 miliarde de euro pentru cei 40 de milioane de săraci din UE

CE propune alocarea în 2014-2020 a 2,5 miliarde de euro pentru cei 40 de milioane de săraci din UE (Imagine: Ciprian Sterian/ Arhiva Mediafax Foto)

Banii vor putea fi solicitaţi de statele membre pentru a sprijini programele naţionale care oferă, prin intermediul organizaţiilor partenere, alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte produse esenţiale (săpun şi şampon) pentru persoanele defavorizate.

"La nivel european, avem nevoie de noi mecanisme de solidaritate şi resurse corespunzătoare pentru a ajuta persoanele defavorizate şi sărace, care în multe cazuri trăiesc într-o situaţie de urgenţă socială reală. Acesta este scopul Fondului european de ajutor pentru cele mai defavorizate persoane aprobat astăzi", a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX.

Fondul respectiv va trebui să înlocuiască şi să îmbunătăţească programul UE de distribuire de produse alimentare către săraci (CDP), funcţional în perioada 2007-2013 şi prin care au fost împărţite deja 500.000 tone de alimente pe an.

Cele 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 vor putea fi accesate într-o manieră mai flexibilă, în funcţie de realităţile locale din statele membre, care vor trebui de asemenea să cofinanţeze 15% din sumele primite de la Bruxelles.

Stabilirea criteriilor detaliate de alocare a asistenţei va fi responsabilitatea statelor membre sau chiar a organizaţiilor partenere, ONG-urile vor fi responsabile de furnizarea produselor alimentare sau a bunurilor către cele mai defavorizate persoane, care vor putea fi şi depozitate în stocuri de intervenţie.

UE s-a angajat prin strategia Europa 2020 să reducă cu cel puţin 20 de milioane numărul persoanelor ameninţate de sărăcie, însă în prezent 116 milioane cetăţeni europeni sunt supuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Dintre aceştia, aproximativ 40 de milioane suferă de lipsuri materiale severe, potrivit comunicatului CE. În 2010, aproximativ 8,7% dintre locuitorii UE (peste 43 de milioane) nu îşi permiteau o dată la două zile o masă care să conţină carne, peşte sau echivalentul vegetarian, iar în ultimii doi ani statisticile înregistrează o înrăutăţire a acestui indicator.

Potrivit estimărilor CE, în Uniune existau acum doi ani nu mai puţin de 4,1 milioane de persoane "homeless", iar tendinţa este că acestei categorii sociale i se adaugă tot mai multe familii cu copii şi de tineri, pe fondul impactului recesiunii economice.

De asemenea, în UE există 25,4 milioane de copii expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială. De exemplu, 5,7 milioane de copii nu au acces la haine noi, iar 4,7 milioane nu au două perechi de încălţăminte potrivită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici