- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.06.2018, 11:05)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Iordache, modificări la Codul Penal: Condamnaţii sub 10 de închisoare pot fi eliberaţi dacă au executat jumătate din pedeapsă/ Confiscarea averii nu se mai aplică pentru spălarea de bani/ Abuzul în serviciu, amânat
Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, condusă de Florin Iordache, a început joi dezbaterile şi votul asupra modificărilor aduse Codului penal.
Urmărește
5745 afișări
Comisia Iordache DEZBATE acum modificările aduse Codului Penal. Pe ordinea de zi, articolul privind abuzul în serviciu
UPDATE 14.20 Confiscarea averii nu se mai aplică pentru spălarea de bani, prevedere eliminată din Codul penal
Comisia pentru legile Justiţiei a eliminat, joi, prevederile din Codul penal potrivit cărora se putea dispune confiscarea averilor pentru infracţiuni precum spălarea de bani sau constituirea de grup infracţional organizat.
"Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 112, în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea uneia dintre următoarele infracţiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material şi pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare: d) infracţiunea de spălare a banilor; şi g) constituirea unui grup infracţional organizat", arătau prevederile articolului 112 al Codului penal, abrogate de comisia specială condusă de Florin Iordache.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu vorbește despre decizia CCR: „Indiferent cum vor ei să mă oprească…Nu mă vor opri”
-
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale / Alegerea preşedintelui României va fi reluată în integralitate / Reacţiile politicienilor
-
Echipă de campanie: Călin Georgescu atacă la ÎCCJ decizia de anulare a alegerilor BEC şi AEP
-
Bazele militare din Siria sunt în pericol
Un alt amendament adoptat de forul de specialitate la articolul 112 prevede: "Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit; b) din probele administrate rezultă că bunurile provin din activităţi infracţionale de natura celor prevăzute la alin. (1)."
În forma actuală, articolul 112 stipulează: "Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit;b) instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale de natura celor prevăzute la alin. (1)."
UPDATE 14.10 Comisie: Condamnaţii sub 10 de închisoare pot fi eliberaţi dacă au executat jumătate din pedeapsă
Comisia Iordache a adoptat joi un amendament potrivit căruia persoanele condamnate la mai puţin de 10 ani de închisoare pot fi eliberate condiţionat, daca au executat jumătate din pedeapsă, iar condamnaţii care au peste 60 de ani pot fi eliberaţi dacă au efectuat o treime de pedeapsă.
"Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani", prevede un amendament adoptat, adus articolului 100 din Codul penal.
O altă prevedere adoptată de comisie prevede: "În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d)".
În prezent, prevederea este că ”în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d)”.
De asemenea, comisia a amânat modificarea articolului referitor la abuzul în serviciu, surse politice precizând pentru MEDIAFAX că acesta nu va fi dezbătut şi votat joi, ci într-o şedinţă ulterioară.
”Membrii Comisiei au început, joi dimineaţă, să dezbată modificarea Codului penal, însă au amânat discuţiile pe articolul privind abuzul în serviciu pentru o şedinţă viitoare”, au precizat surse parlamentare.
UPDATE 13.40 Amendament adoptat: Legea mai favorabilă integral, fără a se combina prevederi din legi succesive
Unul din amendamentele adoptate în Comisia condusă de Iordache prevede că în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă au intervenit una sau mai multe legi penale se aplică legea mai favorabilă în integralitate, neputându-se combina prevederi din legi succesive.
Comisia a adoptat, joi, un amendament propus de UNJR, preluat de PNL, PSD şi ALDE, la articolul 5, care prevede: "În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă, în integralitate, neputându-se combina prevederi din legi succesive".
În forma iniţială, articolul 5 arăta astfel: "În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă."
Un alt amendament prevede că atunci când s-au stabilit numai pedepse cu închisoarea, se aplică cea mai grea, adăugându-se un spor de până la 3ani.
"La articolul 39, alineatul (1) literele b), c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor de până la 3 ani.; c) când s-au stabilit numai pedepse cu amenda, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor până la o treime din acel maxim.; e) când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoare si mai multe pedepse cu amenda, se aplică pedeapsa închisorii potrivit dispoziţiei de la lit. b), la care se adaugă pedeapsa amenzii potrivit dispoziţiei de la lit. c)", prevede amendamentul adoptat, adus articolului 39.
În forma iniţială, articolul 39 arăta astfel: "Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni (1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează: b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; c) când s-au stabilit numai pedepse cu amendă, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; e) când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoare şi mai multe pedepse cu amendă se aplică pedeapsa închisorii conform lit. b), la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii conform lit. c)."
De asemenea, un alt amendament propus de PSD şi adoptat pentru articolul 39 prevede: "(2) Prin aplicarea dispoziţiilor din alineatul 1 nu se poate depăşi totalul pedepselor stabilite de instanţă pentru infracţiunile concurente."
Printre amendamentele aduse joi Codului penal se numără şi cel care se referă la pedepsele accesorii.
"La articolul 65, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu următorul cuprins: Pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii se suspendă executarea pedepselor accesorii", forma iniţială fiind ”Pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării unor drepturi se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată”.
"La articolul 75 alin. (2), după litera b) se introduc două noi litere, literele c) şi d), cu următorul cuprins: „c) conduita bună a infractorului înainte de săvârşirea infracţiunii; d) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, fără a se aprecia această circumstanţă în defavoarea inculpatului, dacă aceasta a adoptat o poziţie de nerecunoaştere a săvârşirii infracţiunii, deoarece s-a considerat nevinova."
De asemenea, la articolul 75 se adaugă o nouă prevedere: "(3) Împrejurările enumerate în alin. (2) au caracter exemplificativ".
UPDATE Comisia Iordache amână modificarea articolului privind abuzul în serviciu
Comisia Iordache amână modificarea articolului referitor la abuzul în serviciu, surse politice precizând pentru MEDIAFAX că acesta nu va fi dezbătut şi votat joi, ci într-o şedinţă ulterioară.
”Membrii Comisiei au început, joi dimineaţă, să dezbată modificarea Codului penal, însă au amânat discuţiile pe articolul privind abuzul în serviciu pentru o şedinţă viitoare”, au precizat surse parlamentare.
"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică", prevede forma iniţială a articolului 297 din Codul penal, care se referă la abuzul în serviciu.
Până în momentul de faţă, comisia a eliminat toate amendamentele aduse articolului 4, care se referă la aplicarea legii penale de dezincriminare.
De asemenea, comisia a adoptat un amendament propus de UNJR, preluat de PNL, PSD şi ALDE, la articolul 5, care prevede: "În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă, în integralitate, neputându-se combina prevederi din legi succesive".
În forma iniţială, articolul 5 arăta astfel: "În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă."
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, miercuri, perioada sesiunii extraordinare pentru intervalul 1-19 iulie, pentru ca aleşii să poată finaliza, prin procedură parlamentară, modificarea prevederilor Codului penal.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că va exista o o variantă asumată de partid în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută în Codul penal, iar aceasta va fi prin procedură parlamentară, mai întâi comisia pentru legile Justiţiei va da un raport care va primi vot în plen.
"Va fi o variantă asumată de PSD, am înţeles că sunt 16 sau 18 variante privind abuzul în serviciu.vTotuşi nu putem sta la nesfârşit cu un articol care este neconstituţional. Nu putem să stăm cu o legislaţie schioapă doar aşa pentru că ţipă unii. Nu are rost să tot prelungim. S-a lucrat cu argumente, au fost consultări cu toate organizaţiile neguvernamentale, e o comisie parlamentară, care trebuie să îşi încheie un raport după care va intra la vot în Parlamentul României. Va fi o formă în care în integralitarea lui Codul penal să intre la vot. Până la urma dau vina pe mine, cred că mai multă fermitate este necesară. Este vorba de un mandat dat de români la vot, este o majoritate parlamentare, care după dezbateri, trebuie să îşi exercite dreptul de vot", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la Parlament.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că va cere membrilor Comisiei Iordache să grăbească dezbaterile şi votul pe Codul Penal, pentru ca acesta să intre în procedură parlamentară cât mai repede, excluzând posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă în acest sens.
Citește pe alephnews.ro: Iohannis se adresează României după decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: „Rămân în mandat până la alegerea noului președinte”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum va fi văzută România pe plan internațional după decizia CCR? Analist politic: „Cărțile sunt din nou în teanc și trebuie amestecate”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Singurele 4 PĂCATE din cauza cărora preoții creștin-ortodocși nu te primesc la Împărtășanie, potrivit părintelui Calistrat Chifan
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe