Comisie revizuire: Mandatul membrilor CSM redus la 4 ani, doi membri în plus ai societăţii civile

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, o serie de amendamente prin care sunt modificate actualele menţiuni în cazul CSM din legea fundamentală, fiind redus mandatul membrilor CSM, suplimentat numărul acestora şi instituite unele mecanisme de revocare.

89 afișări
Imaginea articolului Comisie revizuire: Mandatul membrilor CSM redus la 4 ani, doi membri în plus ai societăţii civile

Comisie revizuire: Mandatul membrilor CSM redus la 4 ani, doi membri în plus ai societăţii civile (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Unul dintre amendamentele adoptate în cazul Consiliului Superior al Magistraturii prevede suplimentarea numărului de membri ai CSM cu două persoane, respectiv suplimentarea, de la doi la patru, a numărului de membri din partea societăţii civile, care sunt aleşi de Senat.

Un alt amendament precizează că preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre judecătorii membri ai CSM care au fost desemnaţi de către adunările generale ale judecătorilor.

În plus, un alt amendament vizează reducerea mandatului membrilor CSM, de la 6 ani la 4 ani.

De asemenea, membrii comisiei de revizuire au adoptat un amendament care prevede că magistraţii care au fost aleşi membri în CSM pot fi revocaţi din funcţie în anumite condiţii.

Astfel, "magistraţii aleşi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi din funcţie de adunările generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, potrivit legii organizare şi funcţionare", se va preciza la articolul 133 din Constituţie.

Totodată, membrii comisiei de revizuire au adoptat un amendament al senatorului PNL Tudor Chiuariu care priveşte gestionarea de către secţiile din CSM a carierei profesionale a magistraţilor.

Astfel, articolul 134, alineatul (1) va avea următoarea formă: "Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii propun Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor respectiv a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii. Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii gestionează în mod exclusiv cariera profesională a judecătorilor, iar Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii gestionează în mod exclusiv cariera profesională a procurorilor. Hotărârile secţiilor se atacă direct la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

În prezent, articolul în vigoare din Constituţie menţionează: "Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici