Comisiile au avizat nominalizarea lui Marian Sârbu pentru funcţia de ministru al Muncii

Candidatul nominalizat pentru funcţia de Ministru al Muncii, Marian Sârbu (PSD), a primit, sâmbătă, avizul favorabil din partea comisiilor de Muncă ale celor două Camere, întrunite în şedinţă comună, cu 29 de voturi "pentru", patru "împotrivă" şi nicio abţinere.

29 afișări
Imaginea articolului Comisiile au avizat nominalizarea lui Marian Sârbu pentru funcţia de ministru al Muncii

Comisiile au avizat nominalizarea lui Marian Sârbu pentru funcţia de ministru al Muncii (Imagine: Mediafax Foto)

După avizul Comisiilor pentru Muncă, Marian Sârbu a declarat că principala dificultate pe care o va avea în timpul mandatului va fi sigur finanţarea. El a apreciat că votul colegiilor din Comisiile de Muncă reprezintă o dovadă a faptului că aceştia apreciază Programul de guvernare.

Marian Sârbu: Una dintre marile provocări va fi cea legată de deficitul bugetului de pensii

Marian Sârbu (PSD), propus ministru al Muncii, a spus, în cadrul audierilor, că una din marile provocări la care va trebui să facă faţă va fi legată de deficitul bugetului de pensii, arătând că principalul obiectiv este menţinerea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie.

La audierea de la Comisia pentru Muncă, Marian Sârbu a arătat că în domeniul asigurărilor sociale, principalul obiectiv va fi menţinerea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.

"Una dintre marile provocări la care va trebui să fac faţă va fi legat de deficitul bugetului de pensii. Nu am dubii că va fi nevoie de transferuri importante de la bugetul de stat, dar sper să reuşesc să le menţin în termeni rezonabili", a susţinut Sârbu.

Tot în acest domeniu, Marian Sârbu şi-a manifestat intenţia de a introduce pensia minimă garantată, prin care să fie asigurat un venit minim garantat tuturor pensionarilor.

"Introducerea unei limite minime şi pentru pensie reprezintă un element nou pentru România. Cred în el şi sper să avem sumele necesare pentru a asigura acest lucru", a mai spus candidatul pentru postul de ministru al Muncii.

Sârbu a subliniat că această conjunctură economică internaţională are efecte şi în ce priveşte capitole esenţiale din domeniul Muncii: piaţa muncii, pensiile şi sistemul de asistenţă socială, acolo unde grupurile defavorizate "vor avea nevoie de intervenţionism statal mult mai bine direcţionat".

"Azi, şi în calitate de deputat, candidez din nou pentru funcţia de ministru al Muncii. După cum spuneam, e multă conjunctură în ceea ce priveşte programul nostru de guvernare, din cauza situaţiei economice internaţionale", a mai arătat Sârbu în faţa Comisie pentru Muncă.

Candidatul pentru funcţia de ministru al Muncii a precizat că elementele bugetare vor fi fundamentate în jurul datei de 15 ianuarie, când va fi prezentat proiectul de buget.

În ce priveşte piaţa muncii, Marian Sârbu a declarat că îşi propune echilibrarea ei şi reducerea deficitului de muncă. El a precizat că, până acum, românii care lucrau în străinătate au transferat sume importante de bani, ceea ce a diminuat intervenţia statului prin asistenţă socială.

"Anii următori ar putea să nu mai fie aşa fericiţi. Deci, piaţa muncii va avea nevoie de flexibilitate, dar şi de măsuri specifice", a mai spus Marian Sârbu.

Totodată, el a precizat că va susţine dialogul social, pentru că "vom avea nevoie acută de stabilitate socială".

Referitor la capitolul familie, protecţia copilului şi egalitatea de şanse, Marian Sârbu a precizat că vor apărea cele mai multe modificări de natură administrativă. În opinia sa, rolul viitorului ministru al Muncii va fi foarte important din punct de vedere al gestiunii.

"Ministrul va trebui să aibă calităţi de administrator", a pecizat Marian Sârbu.

Totodată, candidatul la postul de ministru al Muncii şi-a manifestat intenţia de a produce schimbări în domeniul prestaţiilor sociale, arătând că numărul acestora este mare şi unele se suprapun.

Sârbu a precizat că Ministerul Muncii cheltuie anula pentru asistenţă socială două miliarde de euro, respectiv 0,6 miliarde pentru alocaţiile pentru copii, 0,3 pentru alocaţiile pentru creşterea copilului până la doi sau trei ani, 0,4 miliarde pentru persoanele cu handicap, 0,15 miliarde pentru încălzire, 0,15 pentru alocaţii complementare şi 0,2 pentru alte prestaţii.

În ce priveşte indemnizaţiile pentru creşterea copilului, Marian Sârbu a spus că "va trebui să vedem dacă putem finanţa legea care ar trebui să intre de la 1 ianuarie în vigoare (de acordare a unei indemnizaţii pentru mame de 85% din salariu - n.r.)".

Sârbu a mai arătat că, în cadrul Ministerului Muncii există tot felul de agenţii şi trebuie făcut în aşa fel încât cheltuielile de natură guvernamentală să fie intens raţionalizate.

El a mai precizat că va fi obligat să facă un sistem de asigurări sociale pentru agricultori, precizând că circa două milioane de persoane ar putea fi beneficiarii acestui sistem.

"Asigurările facultative nu au încă relevanţă în România, deci este necesară introducerea acestui sistem de asigurări sociale pentru agricultori", a mai spus Sârbu.

În domeniul şomajului, Marian Sârbu a precizat că vor fi alocaţi 0,4-0,5 miliarde de lei, în funcţie de ceea ce se va întâmpla pe piaţa muncii.

De asemenea, el a precizat că ar fi necesar ca autorităţile să pună mult mai mult accent pe formarea profesională, întrucât aceasta ar fi pârghia cea mai importantă de intervenţionism în acest domeniu.

Marian Sârbu a mai fost ministru al Muncii în perioada 2000-2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici