Oficializarea legăturilor gay, interzisă în România

Guvernul nu e de acord cu instituirea în legislaţia naţională a parteneriatului civil, prin care se pot oficializa concubinajul, dar şi convieţuirea între două persoane de acelaşi sex, motivând că singura relaţie de familie recunoscută de Codul Civil este căsătoria între persoane de sex diferit.

544 afişări
Imaginea articolului Oficializarea legăturilor gay, interzisă în România

Oficializarea legăturilor gay, interzisă în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Executivul va transmite acest punct de vedere Parlamentului carăspuns la o iniţiativă legislativă a deputatului PDL Viorel Arion,prin care acesta propune stabilirea cadrului legal şi efectelorjuridice ale parteneriatului civil, potrivit unui documentguvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Propunerea legislativă a deputatului PDL are în vedereconferirea unui caracter legal convieţurii dintre douăpersoane, ca alternativă la căsătorie, prin încheierea, lanotar, a unui contract de parteneriat civil, care să prevadăobligaţii şi drepturi în privinţa cheltuielilor şi bunurilorcomune.

Proiectul de lege nu menţionează însă drept condiţie pentruîncheierea unui asemenea partaneriat faptul ca partenerii să fie desex diferit şi permite, prin urmare, încheierea unui parteneriatcivil între două persoane de acelaşi sex.

"Deschiderea către relaţiile de convieţuire sub diferitele formeale sale răspunde unei cerinţe sociale care se înscrie într-omişcare generală de reaplicare a principiului egalităţii, desprecare trebuie să vorbim o dată cu lupta împotriva discriminării,aplicarea drepturilor existente, precum şi crearea noilordrepturi", sunt argumente prin care îşi motivează deputatul PDLiniţiativa legislativă.

Viorel Arion menţionează totodată că parteneriatul civil esterecunoscut în mai multe state europene, iar Marea Britaniechiar a extins, prin crearea acestui parteneriat, drepturilecăsătoriei şi pentru persoanele de acelaşi sex.

Conform documentului guvernamental însă, Ministerul Muncii afăcut observaţia că propunerea legislativă ar trebui să cuprindăprevederi referitoare la copiii minori ai partenerilor, remarcândtotodată că aceasta presupune modificarea reglementărilor nouluiCod Civil în materie de familie.

Ministerul Justiţiei a arătat totodată că o astfel de iniţiativănu poate fi susţinută conform prevederilor noului Cod Civil,adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în iunie 2009.

"O dată cu adoptarea noului Cod Civil, atât Guvernul, prininiţierea proiectului, cât mai ales forul legiuitor, prin adoptareaîn formă modificată a Codului, şi-au exprimat deja opţiunile depolitică legislativă în materia relaţiilor de familie,reglementând, ca unică formă de convieţuire recunoscută, căsătoriaîntre persoane de sex diferit", se arată în documentul citat.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă adeputatului PDL, dar a atras atenţia că noul Cod Civil interzicecăsătoria între persoane de acelaşi sex şi că nici parteneriatelecivile din străinătate nu sunt recunoscute în România.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici