Condamnaţilor care elaborează lucrări ştiinţifice sau invenţii li se scurtează pedeapsa

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat, luni, raport favorabil unui proiect de lege iniţiat de UDMR care prevede că persoanele condamnate care elaborează lucrări ştiinţifice publicate, invenţii sau inovaţii brevetate, să beneficieze de 20 de zile scăzute din pedeapsă.

157 afișări
Imaginea articolului Condamnaţilor care elaborează lucrări ştiinţifice sau invenţii li se scurtează pedeapsa

Condamnaţilor care elaborează lucrări ştiinţifice sau invenţii li se scurtează pedeapsa

Potrivit proiectului de lege privind modificărilor Legii nr.286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea art.587 din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă, iar regimul închis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani.

De asemenea, regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani, respectiv persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani în cazul unor fapte comise cu violenţă.

Proiectul mai prevede că persoanele condamnate au dreptul de a participa, în condiţiile legii, la înhumarea sau incinerarea soţului sau soţiei, a unui copil, părinte, frate sau soră ori bunic sau bunică, iar solicitarea pentru ieşirea din penitenciar va fi însoţită de precizarea, de către deţinut, a locului din ţară unde urmează să se deplaseze şi a itinerarului urmat. Verificările privind existenţa cazului de deces invocat în cererea de acordare a permisiunii de ieşire se efectuează de conducerea penitenciarului, în cel mult 24 de ore de la formularea cererii. Dacă verificările nu se finalizează în termenul de 24 de ore, permisiunea va fi acordată.

O altă modificare prevede ca pentru fiecare elaborare de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, să se scadă 20 de zile din pedeapsă.

Proiectul UDMR a fost adoptat tacit de Senat în noiembrie 2017, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici