Conducerea UM Sadu: La uzină vor fi făcute investiţii de 20 de milioane de lei până în 2012

Conducerea Uzinei Mecanice Sadu afirmă că unitatea, care are datorii către bugetul de stat de 120 de milioane de lei, va implementa din acest an un program de modernizare în valoare de aproape 20 de milioane de lei, banii urmând să fie alocaţi de Ministerul Economiei.

127 afișări
Imaginea articolului Conducerea UM Sadu: La uzină vor fi făcute investiţii de 20 de milioane de lei până în 2012

Conducerea UM Sadu: La uzină vor fi făcute investiţii de 20 de milioane de lei până în 2012 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Directorul general al UM Sadu, Gheorghe Lorin Boian, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că finanţarea de aproape 20 de milioane de lei de la bugetul Ministerului Economiei a fost aprobată în noiembrie 2010, iar termenul final de realizare a lucrărilor de modernizare este sfârşitul anului 2012.

"Avem deja primele miliarde de lei vechi venite în conturi şi, după ce ne va fi aprobat bugetul pe acest an, din primăvară începem să primim banii în rate. Pentru 2011 avem alocate, conform proiectului deja aprobat, suma de 97 de miliarde de lei vechi, iar pentru 2012 volumul fondurilor necesare finalizării proiectului ar fi tot cam atât", a spus directorul UM Sadu.

În prezent, Uzina Mecanică Sadu are datorii de 120 de milioane de lei către bugetul de stat.

Boian a spus că, anual, suma creşte cu 20 de milioane de lei din cauza penalităţilor şi a restanţelor acumulate la datoriile istorice.

"Niciodată nu vom scăpa de aceste datorii atât timp cât ele cresc anual cu 20 de milioane, iar noi avem un volum al producţiei de vreo trei ori mai mare. Păi ar trebui să am un profit uriaş ca să le pot plăti în timp", a mai spus Boian.

Conform acestuia, uzina va ceda în acest an o parte din patrimoniul său către Consiliul Judeţean Gorj în vederea înfiinţării unui al doilea parc industrial la Sadu, pe raza oraşului Bumbeşti Jiu, aici existând deja un astfel de parc, ocupat în mare parte de o investiţie a firmei Pirelli.

"Suntem în discuţii avansate pentru acest lucru şi dacă îl vom materializa atunci vom scăpa de jumătate din povara datoriilor istorice. O altă soluţie nu întrevăd", a adăugat directorul general al UM Sadu.

Uzina Mecanică Sadu, care este situată în oraşul Bumbeşti Jiu din judeţul Gorj, în apropierea drumului european E70 Târgu Jiu - Petroşani, produce muniţie de infanterie, armament de infanterie şi componente pentru acesta şi elemente pirotehnice de iniţiere, echipamentele folosite în procesul tehnologic fiind vechi de peste 30 de ani.

Vineri, la UM Sadu a avut loc o explozie în urma căreia două femei şi-au pierdut viaţa, iar un bărbat a fost grav rănit.

Pentru stabilirea cauzelor exploziei au fost declanşate anchete de către Parchet, Poliţie, Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi de către o comisie a ROMARM. Totodată, o echipă de la INSEMEX Petroşani a mers la Uzina Mecanică de la Sadu pentru a face cercetări în vederea realizării unei expertize tehnice necesare stabilirii cauzelor deflagraţiei.

În februarie 2010, la uzina de la Sadu s-au produs două accidente de muncă grave, soldate cu rănirea a trei persoane. În cazul a două dintre victime comisiile de anchetă au stabilit că acestea nu ar fi respectat normele de protecţie a muncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici