Video Confederaţiile sindicale şi-au dat examenul de unitate în Piaţa Victoriei

Blocurile sindicatele au adus, miercuri, toată recuzita de bannere, costume, fluiere, tobe, liderii reuşind să adune 15.000 de bugetari - doctori, medici veterinari, poliţişti, vameşi, învăţători şi actori, care să strige în cor "Jos Guvernul!", de părea că se clatină din temelii Palatul Victoria.

29 afișări

Tremurul protestului s-a simţit, miercuri dimineaţă, chiar şi sub pământ. Un pâlc de asistente medicale, cu şepci, fluiere şi steguleţe, s-au deplasat la protest cu metroul.

Tot de sub pământ au venit şi minerii, tocmai de la Valea Jiului. Liderul lor a amintit că ei au mai venit în Bucureşti, însă de data asta sunt alături de profesori, medici şi poliţişti.

În jurul Pieţei Victoriei şi maşinile au fost în miting, parcate lângă gardurile speciale pentru manifestaţi.

Cu spatele la Guvern, liderii sindicali au invocat, în versuri sau discursuri libere, toată gama de nemulţumiri: lipsa banilor, codiţiile de muncă, dezinteresul guvernanţilor, acompaniaţi de tobe, ca într-o incantaţie tribală, începută de fiecare dată cu apelativul "Fraţilor!".

Împărţiţi pe culori, în funcţie de sindicat şi de profesie - poliţiştii în albastru, funcţionarii publici în roşu, alb şi cu cruce roşie cei din sănătate - oamenii au stat în soare vreo două ore.

Premierul apărea într-o fotografie, îmbrăcat într-o robă neagră şi cu o bulină albă lângă gură: "Programul prima coasă". Alţii l-au atenţionat că "Toamna se numără BoBOCii", "Murim noi, muriţi şi voi", "Noi vrem respect".

Şi preşedintele a fost prezentat, ca un diavol, roşu, pe fruntea căruia scria "Trăienel". În viziunea sindicaliştilor, Elena Udrea nu e blondă, ci un craniu cu păr lăţos brunet.

Ecaterina Andronescu a fost hulită la scenă deschisă, mai ales de reprezentanţii cercetătorilor. Cei din Sănătate le-au urat guvernanţilor: "Dar-ar boala în voi să ajungeţi la noi" şi au plimbat un sicriu pentru a ilustra unde a ajuns sistemul sanitar.

Cuvântarea liderului agricultorilor, care a ameninţat că în 20 octombrie ţăranii vor veni cu tractoarele şi animalele în Piaţa Victoriei, a fost acompaniat cu dangăt de clopote.

Numai că, în căldura amiezii, rândurile protestatarilor s-au rărit. Unii au ales să protesteze de pe trotuar, la umbră, alţii au plecat alene spre staţiile de autobuz.

Sub sloganul "Guvernanţi, gândiţi-vă la oameni", sindicaliştii au protestat faţă de nerespectare de către Guvern a planului de măsuri anticriză, stabilit de comun acord cu partenerii sociali la începutul anului.

Sindicatele spun că mitingul nu a fost legat de legile asumate de Guvern, salariaţii având revendicări mai vechi privind asumarea unor măsuri "care să integreze într-adevăr România în Uniunea Europeană".

Potrivit celor patru confederaţii sindicale care au organziat protestul - "Cartel Alfa", BNS, CNSLR - Frăţia, CSDR - de Ziua Internaţională a Muncii Decente, lucrători din toată lumea cer creşterea puterii de cumpărare a salariilor, muncă sigură şi sănătoasă şi rezolvarea problemelor şi conflictelor prin dialog social şi acorduri, "nu prin impunere şi represiune".

(Material realizat de Irina Dârlea, irina.darlea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici