Conferinţa "Cities of Tomorrow" - Cătălin Cherecheş: Baia Mare va fi un exemplu pentru România şi Europa de integrare a romilor

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat marţi, la conferinţa "Cities of Tomorow", că oraşul pe care îl administrează va deveni un exemplu pentru România şi pentru Europa în ceea ce priveşte integrarea romilor, în ciuda criticilor de care a avut parte din acest punct de vedere.

453 afișări
Imaginea articolului Conferinţa "Cities of Tomorrow" - Cătălin Cherecheş: Baia Mare va fi un exemplu pentru România şi Europa de integrare a romilor

Conferinţa "Cities of Tomorrow" - Cătălin Cherecheş: Baia Mare va fi un exemplu pentru România şi Europa de integrare a romilor

Aducând în discuţie integrarea comunităţii rome, Cherecheş a spus că aceasta este "o mare problemă", pe care o rezolvă "trei-patru, maxim cinci componente", şi anume educaţia, munca, sănătatea şi asistenţa medicală, locuirea şi, "nu în ultimul rând, modul în care le prezentăm acestor oameni ce înseamnă respectul faţă de lege şi ce înseamnă respectul faţă de valorile comunităţii".

"Baia Mare va fi, din acest punct de vedere, în scurt timp, un exemplu şi pentru România, şi pentru Europa. Cu toate criticile, cu toate prezentările mai puţin corecte, Baia Mare aşa va fi", a afirmat edilul, la conferinţa "Cities of Tomorrow", organizată în Capitală de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi agenţia de presă MEDIAFAX.

Cătălin Cherecheş a mai spus că Baia Mare poate să fie un exemplu şi din punct de vedere al participării comunităţii la proiectele municipalităţii, pentru că fiecare cartier, grup social sau profesional din oraş are, de aproximativ un an de zile, un consiliu civic, existând astfel de consilii de cartier, ca şi ale medicilor, profesorilor, pensionarilor sau elevilor.

Toţi reprezentanţii acestor consilii civice sunt reuniţi într-un consiliu civic al municipiului Baia Mare, care este interfaţa între comunitate şi consiliul local, a mai spus Cherecheş, precizând că nu există nicio decizie a consiliului local sau vreo decizie importată a primarului care să nu treacă prin acest filtru al comunităţii.

Din punct de vedere al strategiei de dezvoltare economică, planurile pentru Baia Mare includ dezvoltarea unui "soft village", a unui parc industrial, într-o zonă ce va trebui decontaminată, a unui parc tehnologic şi unuia logistic, în zona Aeroportului Baia Mare, a declarat edilul.

Tot el a subliniat că, pentru atragerea investitorilor, este nevoie şi de forţă de muncă bine pregătită, municipalitatea urmărind dezvoltarea palierului universitar, în principal în zona tehnică, mai ales în cea de inginerie minieră, dar şi "renaşterea şcolilor profesionale".

Potrivit edilului, municipalitatea din Baia Mare îşi mai doreşte, printre altele, şi dezvoltarea unei academii de arte.

Anul trecut, în iunie, Primăria Baia Mare a organizat o acţiune de mutare a câteva sute de romi din zona Craica în spaţii ce au aparţinut combinatului dezafectat Cuprom. Mai mulţi copii şi adulţi romi au fost duşi la spitalul local, reclamând stări de rău pe fondul intoxicării cu substanţe chimice.

Trei organizaţii neguvernamentale - Romani CRISS, Şanse Egale şi Asociaţia Umanitară Împreună - au transmis o scrisoare deschisă în care au acuzat "acţiunea inumană" a Primăriei Baia Mare.

Cătălin Cherecheş declara atunci, pentru RFI, că mutarea romilor a fost absolut legală, că nu este vorba de un combinat chimic, ci de sedii administrative igienizate, şi că aceştia s-au intoxicat din cauza unor spray-uri paralizante folosite de unii "pseudo-lideri" ai comunităţii.

Măsura mutării romilor clădirea fostului combinat a urmat construcţiei la Baia Mare, în mandatul anterior de primar al lui Cătălin Cherecheş, a unui zid despărţitor între mai multe locuinţe sociale ocupate în majoritate de romi, din strada Horea, şi strada principală a oraşului, motiv pentru care municipalitatea a fost amendată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cu 6.000 de lei, în noiembrie 2011. Sancţiunea a fost însă anulată ulterior în instanţă.

În raportul său pe 2012 privind drepturile omului, Amnesty International amintea de anularea în instanţă a amenzii legate de construcţia zidului de la Baia Mare şi de relocarea a 120 de familii de romi în blocuri ale fostei uzine Cuprom, în spaţii mici şi care nu fuseseră adaptate pentru locuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici