Video CONFERINŢA MAS | INTERVIU George Ciamba: Este foarte important să păstrăm securitatea aşa cum este

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat, pentru MEDIAFAX şi Monitorului Apărării, că este foarte important să păstrăm securitatea aşa cum este, iar interesul pentru proiectul privind armata europeană ar avea sens numai dacă ar exista un dezangajament al SUA în Europa.

418 afișări

Redăm integral interviul:

MEDIAFAX: Aţi declarat anul trecut că parteneriatul strategic NATO- Uniunea Europeană este un subiect de interes pentru preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene. Ce paşi au fost făcuţi, în cele peste 3 luni de până acum, în acest sens?

George Ciamba: Noi întotdeauna am fost de acord, ca poziţie naţională, şi asta am încercat să facem şi ca Preşedinţie, ca să existe un proces de complementaritate între Uniunea Europeană şi NATO, adică să facă fiecare ce ştie să facă mai bine. Noi avem nevoie de o întărire a Uniunii Europene în zona de industrie de apărare. De exemplu, în zona de cercetare fundamentală e foarte bine că România este unul dintre membrii care au constituit PESCO şi în acelaşi timp unul dintre membrii care îşi doreşte să avem o dimensiune a bugetului Uniunii Europene, care să se reflecte într-un buget pentru industria de apărare. În acelaşi timp, realitatea din teren este aceea pe care o ştim cu toţii, securitatea asigurată de NATO este foarte importantă mai ales în momentele în care există ameninţări de securitate şi România trăieşte într-o vecinătate care nu este chiar atât de uşoară şi are în proximititate alte ameninţări care vin dinspre Marea Neagră. Este foarte important să păstrăm securitatea aşa cum este şi să nu diminuăm în niciun fel valenţa de disuasiune pe care o are Alianţa Nord Atlantică.

MEDIAFAX: Cum se împacă armata europeană cu Alianţa NATO?

George Ciamba: Este un concept bun la început. Nu este un concept foarte nou. Exista şi înainte sub acele grupuri de bătălie care puneau împreună forţe militare din mai multe ţări membre ale Uniunii Europene, nu este ceva care este structurat şi care are aceeaşi organizare sau forţă precum NATO, ci este doar o idee unei evoluţii într-un anumit sens şi bineînţeles aceasta este o evoluţie care din punctul nostru de vedere ar avea sens numai în cazul în care ar exista un dezangajament al SUA în Europa. Din punct de vedere al flancului estic şi din punct de vedere al României, noi nu am constatat un dezangajament. Din contră, am putea spune că avem un angajament sporit al Statelor Unite în ultimii ani şi inclusiv îl vedem şi în ceea ce se întâmplă la Deveselu, în Polonia, deci nu este în niciun caz vorba despre o dezangajare care să justifice crearea unei capabilităţi militare care să fie la nivelul Uniunii Europene.

MEDIAFAX: NATO şi Uniunea Europeană. Sunt două instituţii complementare sau putem vorbi despre o competiţie în anumite domenii, cum ar fi cel militar?

George Ciamba: În multe locuri, UE face lucrurile mai bine, în altele NATO le face mai bine şi de fapt asta este ideea de la început. Să nu uităm că totuşi au o geneză destul de comună şi că au fost organizaţii care au scopuri total diferite, adică NATO este o organizaţie de cooperare interguvernamentală, în timp ce Uniunea Europeană este o organizaţie de integrare, este un loc unde trebuie să adopţi toate regulile, nu este o cooperare între guverne, cum e cazul NATO în care păstrează dimensiunea naţională mult mai prezentă. Să nu uităm faptul că sfârşitul Războiului Rece, căderea Zidului Berlinului au fost posibile datorită faptului că nu a fost o competiţie, ci a fost o complementaritate.

MEDIAFAX: Cum se înţelege Brexit-ul cu NATO şi care ar fi efectele?

George Ciamba: Noi având această relaţie specială de securitate cu Marea Britanie, pentru noi e o pierdere plecarea Marii Britanie din UE deoarece în multe subiecte noi eram foarte apropiaţi în gândire, inclusiv în modul în care percepem ameninţările care vin de la Răsărit. Şi din punctul acesta de vedere trebuie să recunoaştem că o plecare a Marii Britanii din politica europeană de securitate şi apărare comună este o pierdere din punctul nostru de vedere. Noi sperăm ca acest proces încheiat să compensăm printr-o relaţie de parteneriat strategic Cu Marea Britanie. De altfel, Marea Britanie a spus în repetate rânduri că părăseşte UE, dar nu părăseşte Europa şi securitatea Europei rămâne la fel de importantă ca şi până acum şi că este în continuare pe deplin angajată şi aduce o contribuţie militară. Am văzut lucrurile acestea şi în schimbul de fregate din Marea Neagră, deci din punct de vedere al NATO nu se schimbă nimic. În plus, suntem gata să avem un parteneriat strategic cu Marea Britanie, după ce statutul e clar definit, adică după plecarea, sperăm, ordonată din UE.

Ministrul Afacerilor Europene a participat la conferinţa pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării şi Securităţii a organizat marţi Conferinţa "Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României", printre invitaţii de marcă la eveniment numărându-se experti în securitate, militari de rang înalt şi membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici