Consilier juridic în CNCD, candidat la un post în Colegiul director, arestat pentru luare de mită

Daniel Vasile, consilier juridic în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi candidat la un post în Colegiul director al instituţiei, a fost arestat, fiind suspectat că a primit mită de la o persoană amendată de CNCD pentru ca aceasta să nu mai plătească amenda.

579 afișări
Imaginea articolului Consilier juridic în CNCD, candidat la un post în Colegiul director, arestat pentru luare de mită

Consilier juridic în CNCD, candidat la un post în Colegiul director, arestat pentru luare de mită (Imagine: Shutterstock)

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Daniel Vasile, consilier juridic în cadrul Serviciului asistenţă Colegiul director din CNCD, şi reţinerea lui, pentru luare de mită, informează un comunicat al parchetului.

Potrivit procurorilor, în perioada 09.03.2015 - 13.03.2015, în calitatea sa, Daniel Vasile, i-a pretins martorei S.M., sancţionată contravenţional printr-o hotărâre a CNCD, suma de 500 de lei, promiţându-i acesteia că va asigura fie anularea amenzii, fie necomunicarea hotărârii în termenul de prescripţie a executării sancţiunii către organele competente, în vederea punerii în aplicare.

Daniel Vasile a fost prins în flagrant, luni, primind de la femeie suma de 500 de lei. În aceeaşi zi el i-a mai solicitat alţi bani pentru a introduce în dosarul acesteia la CNCD două declaraţii de martor favorabile, de care ea să poată profita cu ocazia contestării hotărârii consiliului.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a formulat, marţi, propunere de arestare preventivă a inculpatului, pe o perioadă de 30 de zile, propunere admisă de instanţă, se mai arată în comunicatul instituţiei.

Potrivit unor surse judiciare, martora S.M. este profesoară la o şcoală din Capitală, ce fusese amendată de CNCD pentru discriminarea unui elev cu dizabilitate.

Preşedintele CNCD Csaba Asztalos a declarat, pentru MEDIAFAX, că femeia l-a informat, pe 11 martie, despre faptul că Vasile i-a ceurt mită pentru a interveni în dosarul ei, iar el l-a denunţat pe consilier la parchet.

"Am cooperat cu autorităţile, a fost organizat flagrantul. Acum facem un control pe toate dosarele pe care le-a avut (Vasile, n.r.)", a spus Asztalos.

Daniel Vasile a fost suspendat din funcţie până la momentul unei decizii definitive a instanţei.

El candidează pentru funcţia de membru în Colegiul director al CNCD, fiind propus de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

În vârstă de 34 de ani şi de etnie romă, Daniel Vasile este licenţiat în drept şi doctorand la Universitatea Bucureşti şi predă drept penal, ca lector, la Universitatea Bioterra, potrivit CV-ului său. A fost profesor de limba rromani şi învăţător.

Birourile permanente ale celor doua camere ale Parlamentului au publicat, pe 10 martie, candidaturile depuse pentru cele şase locuri în Colegiul director al CNCD, care vor fi vacantate în aprilie.

Candidaturile au fost înaintate comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaţilor în sedinţă comună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici