Consilierii ALDE îi cer Gabrielei Firea să reia licitaţia de 180 de milioane de euro pentru tramvaie

Consilierii ALDE din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti îi cer Gabrielei Firea să reia procedurile de licitaţie pentru achiziţia tramvaielor din Capitală, considerând că licitaţia nu a fost transparentă şi ar putea ridica suspiciuni. Firea răspunde că intervenţia sa ar fi ilegală.

943 afișări
Imaginea articolului Consilierii ALDE îi cer Gabrielei Firea să reia licitaţia de 180 de milioane de euro pentru tramvaie

Consilierii ALDE îi cer Gabrielei Firea să reia licitaţia de 180 de milioane de euro pentru tramvaie

„Stimată doamnă Primar General, vă solicităm prin prezenta să reanalizaţi cu toată răspunderea care vă revine oportunitatea acordării către firma turcească Durmazlar a contractului de achiziţie pentru tramvaie în Bucureşti. Prezenta solicitare se bazează pe faptul că este pentru a doua oară când un contract important de achiziţie (după cel pentru autobuze) este acordat unei firme străine, în condiţiile în care firme româneşti au capacitatea tehnică şi financiară să îndeplinească cu succes condiţiile impuse de caietul de sarcini. Am luat act de problemele legate de licitaţia de achiziţie a 100 de tramvaie destinate transportului public din Municipiul Bucureşti. Din păcate, am luat act de aceste probleme ridicate atât de membri ai Consiliului General, cât şi de mass media, deşi considerăm că, atât noi, cât şi cetăţenii Capitalei, ar fi trebuit să fim informaţi în permanenţă de Primăria Generală cu privire la detaliile financiare şi tehnice ale unei proceduri care presupune cheltuirea a 176 de milioane de euro din banii bucureştenilor”, se arată în scrisoarea publicată pe Facebook şi semnată de consilierii ALDE Tomniţa Florescu, Claudiu Catană, Tudor Ionescu şi Valentin Voicu.

Potrivit consilierilor, lipsa de transparenţă manifestată în acest caz este de natură să încurajeze suspiciunile de favorizare a câştigătorului licitaţiei de achiziţie a celor 100 de tramvaie.

„Suntem susţinători necondiţionaţi ai transparenţei totale a administraţiei publice. Considerăm că semnele de întrebare ridicate atât de membrii Consiliului General cât şi de mass-media în acest caz trebuie să primească răspunsuri clare, detaliate şi urgente, absenţa lor având valoarea unei confirmări a suspiciunilor de favorizare a câştigătorului. Pe aceste temeiuri, cerem „desecretizarea” tuturor documentelor şi a informaţiilor privitoare la această licitaţie. (...) Atâta vreme cât municipalităţi din România precum Cluj, Galaţi, Oradea şi Arad au ales să doteze cu tramvaie ultramoderne produse în ţară suntem convinşi că va trebui şi noi să dăm dovadă că o astfel de alegere este esenţială pentru ca industria locală să îşi poată aduce toată contribuţia la creşterea economică de care orice ţară are nevoie”, se mai arată în scrisoarea celor de la ALDE.

Aceştia solicită reluarea procedurilor de licitaţie pentru achiziţia de tramvaie.

„Vă solicităm, de aceea, identificarea şi aplicarea mijloacelor legale de reluare a procedurilor de licitaţie în condiţii de transparenţă totală şi fără acte de natură să trezească suspiciuni de incorectitudine în defavoarea capitalului autohton”, se arată în scrisoare.

Şi filiala PNL Bucureşti a solicitat în noiembrie sesizarea Corpului de Control al Prefectului Capitalei pentru a efectua verificări cu privire la modalitatea de atribuire a licitaţiei privind achiziţionarea de tramvaie în Bucureşti, în valoare de aproape 180 de milioane de euro.

„Ca urmare a dezvăluirilor din presă cu privire la licitaţia pentru tramvaie iniţiată de administraţia Firea-PSD, PNL Bucureşti cere public sesizarea Corpului de Control al Prefectului Capitalei în vederea efectuării unui audit cu privire la modalitatea de atribuire a licitaţiei în valoare de 180 de milioane de euro. Mai mult, PNL Bucureşti cere ANAP – Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice publicarea raportul de supraveghere al acestei licitaţii”, transmite PNL Bucureşti, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Primarul general, Gabriela Firea, le-a răspuns, vineri, celor care i-au solicitat să reanalizeze atribuirea contractului de achiziţie pentru cele 100 de tramvaie noi. Acesta spune că procedura nu este finalizată şi că nu poate interveni asupra unei proceduri care se află în prezent în analiza CNSC.

„Sunt solicitată să intervin în rezultatul unei proceduri de achiziţie publică, ceea ce ar fi complet ilegal. Conform legislaţiei de specialitate în vigoare, în orice instituţie publică, evaluarea ofertelor o realizează comisia de licitaţie. Conducătorul instituţiei nu poate interveni în acest proces. Vorbim despre o procedura care se află, în prezent, în analiza CNSC. Nimeni nu poate susţine că ar fi constatat probleme în achiziţia celor 100 de tramvaie, câtă vreme instituţia abilitată să soluţioneze contestaţiile încă nu s-a pronunţat. Probabil se încearcă influenţarea completelor de soluţionare ale CNSC. În plus, mi se sugerează să favorizez o societate cu capital românesc, dar aceasta contravine legislaţiei europene: este vorba despre o achiziţie internaţională, derulată cu fonduri europene şi după reguli europene. Anunţul a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Nicio societate care se califică nu poate fi împiedicată să depună oferta, indiferent de ţara de unde aceasta provine. Respingerea pe acest criteriu ar fi ilegală”, a spus Firea.

Primăria Bucureşti demarat, în decembrie 2018, achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de aproximativ 183 de milioane de euro, din fonduri europene, prin Programul European Regional (POR) 2014-2020.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici