Consilierul onorific al premierului intervine în scandalul străzii „Mareşal Ion Antonescu”

„Voi monitoriza şi sprijini autorităţile locale în a schimba rapid denumirile unor străzi care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii”, spune Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului.

998 afișări
Imaginea articolului Consilierul onorific al premierului intervine în scandalul străzii „Mareşal Ion Antonescu”

Sursa foto: Mediafaxfoto

„Voi monitoriza şi sprijini autorităţile locale în a schimba rapid denumirile străzilor care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii. Am luat act de materialele din mass-media care atrăgeau atenţia asupra încălcării legislaţiei în vigoare cu privire la menţinerea denumirii unor străzi din mai multe localităţi ale României, care promovează persoane condamnate pentru crime de război, genocid sau crime împotriva umanităţii. În acelaşi timp, polemica privind redenumirea străzii din municipiul Constanţa ne arată că e nevoie permanentă de implicare, de monitorizare şi de acţiune”, anunţă deputatul PNL Alexandru Muraru, consilier onorific al premierului Florin Cîţu şi reprezentant special al Executivului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei.

El precizează că a avut discuţii cu toţi factorii implicaţi, autorităţi locale şi centrale, inclusiv reprezentanţi diplomatici în ceea ce priveşte urgentarea şi demararea imediată a schimbarea denumirii străzii şi că atât primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, cât şi prefectul judeţului, Silviu-Iulian Coşa, care are în coordonare comisia care avizează schimbarea denumirilor de străzi, l-au asigurat de punerea în mişcare cu celeritate a procedurii de schimbare a numelui respectivei străzi.

„Fac precizarea că niciun alt motiv birocratic nu va stă în picioare pentru a întârzia o decizie administrativă în acest sens. (...) Fac precizarea că invocarea unor aşa-zise dezbateri care să evalueze rolul politic şi/sau istoric al unor persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, care să genereze eventual o decizie/şi/sau soluţie, nu este permisă! Schimbarea denumirilor unor străzi care încalcă legislaţia în vigoare nu este negociabilă! Sunt la curent cu identificarea unor cazuri similare, în alte localităţi, şi monitorizez permanent situaţia, alături de alte instituţii implicate, astfel încât legislaţia să fie aplicată cu celeritate”, conchide Muraru.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a declarat pentru „Info Sud-Est” că în jurul figurii şi rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse” şi a invocat rolul pe care mediile academice şi istoricii din Constanţa ar trebui să îl aibă în vederea unui verdict cu privire la schimbarea numelui străzii, pentru a evita „abordările amatoriste”. Ulterior, Vergil Chiţac a revenit asupra declaraţiilor, spunând că nu ezită să schimbe numele străzii, dar are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a dezaprobat reacţia primarului municipiului Constanţa şi menţiona că a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de Vergil Chiţac.

„Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care-şi preţuieşte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi-a însuşit acest episod din istoria propriului partid”, se arăta în comunicatul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici