Constanda are voie să construiască în Parcul Bordei

Omul de afaceri Costică Constanda a primit, miercuri, acceptul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de a construi pe o parte din suprafaţa pe care o deţine în Parcul Bordei

2 afișări
Imaginea articolului Constanda are voie să construiască în Parcul Bordei

CGMB i-a permis lui Constanda să construiască în Parcul Bordei

Hotărârea a fost adoptată în unanimitate de consilierii municipali prezenţi la şedinţa convocată de primarul general Adriean Videanu special pentru rezolvarea litigiului Bordei.

Consilierii municipali PD, PLD, PC şi PRM au adoptat, miercuri, cu 29 de voturi, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul situat pe strada Turgheniev nr. 11-15 şi Bulevardul Aviatorilor nr. 110-112 - adică pentru cele 3,3 hectare de teren situat pe malul Lacului Floreasca, cunoscut sub denumirea de Parcul Bordei.

De la şedinţă au lipsit consilierii PSD - care au demisionat - dar şi grupul consilierilor PNL, care se opun acestui proiect.

Prin votul de miercuri, consilierii municipali susţin că "au votat împotriva voinţei lor".

"Astăzi votez obligat de o decizie a instanţei, care, dacă nu aş respecta-o, m-ar transforma în infractor", şi-a argumentat votul consilierul municipal Victor Adâr (PC), referindu-se la decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel care obligă Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să aprobe PUZ-ul pentru zona Bordei.

La fel ca Adâr, majoritatea consilierilor municipali au invocat acelaşi argument, iar proiectul a trecut cu unanimitate: 29 voturi din 29 de consilieri prezenţi.

Proiectul de hotărâre adoptat de CGMB îi permite omului de afaceri Costică Constanda să elaboreze un proiect urbanistic pentru ridicarea unor construcţii în Parcul Bordei. Deşi nu ţine loc de autorizaţie de construcţie, fără PUZ-ul adoptat de CGMB Constanda nu poate începe demersurile pentru realizarea proiectului Bordei.

"PUZ-ul nu ţine loc de autorizaţie de construcţie. Reţineţi! Autorizaţia de construcţie este emisă de primăria de sector", a precizat Videanu.

Aprobarea PUZ-ului nu a anulat însă o altă decizie a instanţei, şi anume despăgubirile de peste 17 milioane de euro pe care CGMB trebuie să i le achite lui Constanda. Ca să scape de aceste datorii - din cauza cărora, potrivit lui Videanu, conturile municipale sunt blocate -, consilierii municipali au propus încheierea unei convenţii între CGMB şi Constanda privind un schimb de terenuri.

Astfel, în baza convenţiei ce urmează să fie încheiată, Constanda renunţă la despăgubirile de 17 milioane de euro, rămâne cu peste cinci mii de metri pătraţi de teren în Parcul Bordei (pe care poate ridica construcţii de cel puţin patru etaje), iar pentru diferenţa de teren pe care o are în proprietate pe malul Lacului Floreasca - adică 28.000 de metri pătraţi -, primeşte o suprafaţă în echivalent în spatele Guvernului, pe actualul amplasament al Depoului RATB "Victoria".

"Este o convenţie echitabilă. Prin această înţelegere reuşim să salvăm o suprafaţă verde, importantă pentru oraş", a argumentat primarul general Adriean Videanu.

Ca şi primul proiect, încheiera acestei convenţii a fost votată în unanimitate de consilierii municipali PD, PLD, PC şi PRM prezenţi la şedinţă.

Terenul de 3,3 hectare din Parcul Bordei, situat pe malul lacului Floreasca - vizavi de Parcul Herăstrău - a devenit proprietatea omului de afaceri Costică Constanda în septembrie 2003, în urma unei dispoziţii de primar general pe Legea 10/2001. Constanda a obţinut terenul din Parcul Bordei la schimb pentru alte terenuri pentru care investitorul cumpărase de la foştii proprietari dreptul litigios şi a câştigat procesele de retrocedare. Pentru 18.000 de metri pătraţi de teren din zona Satului Francez, pe care acesta îi câştigase în instanţă, Constanda a primit 33.000 de metri pătraţi de teren în strada Turgheniev nr. 11-15 şi Bulevardul Aviatorilor 110-112, sector 1, adică actualul amplasament al Parcului Bordei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici