Video Constanţa: 13 vase din şase ţări, la Regata Marilor Veliere - GALERIE FOTO, VIDEO

Peste 100.000 de spectatori sunt aşteptaţi să asiste la Regata Marilor Veliere, ce va avea loc între 8 şi 11 septembrie, în Portul Constanţa, la start urmând să se alinieze 13 vase din şase ţări, cu un total de peste o mie de membri de echipaj, unul dintre ele fiind Nava Şcoală „Mircea”.

3358 afișări

Portul Constanţa este prima etapă din Regata Marilor Veliere (Black Sea Tall Ships Regatta 2016). De aici, navele vor ajunge în Novorossiisk, Rusia (16 - 19 septembrie), Sochi, Rusia (21 - 25 septembrie) şi în Varna, Bulgaria (1 - 4 octombrie), transmite corespondentul MEDIAFAX.

În total, la startul regatei se vor alinia 13 veliere din şase ţări, cu un total de peste o mie de membri de echipaj. Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi Liga Navală Română, cu sprijinul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC).

„După succesul primei ediţii din 2014, iată că reuşim la doar doi ani distanţă să fim gazda acestui minunat eveniment. În acest an şi-au anunţat prezenţa la Constanţa, iniţial, 15 nave. Două dintre ele s-au retras din motive tehnice, aşadar vom avea un număr egal cu cel din 2014. Ca şi atunci, va fi Nava Şcoală «Mircea», plus încă 12 ca să evităm cifra cu ghinion. Vor fi şapte nave clasa A, cea mai mare posibilă: Kaliacra din Bulgaria, Kruzenshtern din Federaţia Rusă, Mir din Federaţia Rusă, Mircea din România, Nadezhda din Federaţia Rusă, Pogoria din Polonia şi Royal Helena din Bulgaria. Lor li se vor alătura două veliere clasa B, Adornate din România şi Atyla, cu echipaj spaniol dar pavilion Vanuatu, şi avem încă patru veliere mici, clasele C şi D: Arial, Akela, Anna Maria şi Vityaz, toate din Federaţia Rusă”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Alin Vintilă, managerul acestui proiect.

Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate internaţionale ce se desfăşoară an de an, începând din 1956, sub egida Sail Training International, o organizaţie non-profit din Marea Britanie care, în 2007, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace datorită activităţii sale pentru educarea tinerilor la bordul navelor cu vele şi promovarea prieteniei şi înţelegerii la nivel internaţional.

„Este un eveniment unic, acesta care va avea loc de joi până duminică. Este a doua ediţie într-adevăr, dar aşa ceva nu s-a mai făcut în România, până acum, suntem pioneri în această zonă, dar sper să ne descurcăm, ca şi acum doi ani. Asemenea evenimente se petrec regulat în Marea Nordului, în Oceanul Atlantic, în Marea Mediterană, dar să ştiţi că se fac în general, cu o frecvenţă de patru-cinci ani, pe modelul campionatelor mondiale de fotbal. Prima ediţie a ieşit atât de bine şi firma englezească ce coordonează pe tot globul aceste activităţi a fost atât de mulţumită de modul în care a decurs prima ediţie, încât s-a îndrăgostit de noi şi, la doi ani, s-au hotărât să vină din nou”, a declarat şi directorul APMC, Ambroziu Duma.

La Regata Marilor Veliere din anul 2014 au participat la Constanţa 13 veliere, 1.500 de membri de echipaj, iar numărul vizitatorilor a fost de peste 100.000, pe întreaga durată a evenimentului.

„Bazându-ne pe experienţa din 2014, când am avut peste o sută de mii de spectatori în cele patru zile, având în vedere că atunci au fost zile de evenimente sâmbătă, duminică, luni şi marţi, eu sunt convins că acum vom depăşi această cifră”, a mai spus Alin Vintilă.

Organizatorii au pregătit pentru fiecare zi o serie de evenimente care să atragă publicul. Pe lângă vizitarea velierelor, cei prezenţi vor putea să urmărească mai multe concerte ale unor artişti celebri, precum Loredana, Vama, Corina, Vunk, dar şi ansambluri ale etniilor din Dobrogea.

Intrarea în toate cele patru zile ale Regatei Marilor Veliere este gratuită.

„Publicul va putea vizita gratuit navele, de la deschiderea de joi, 8 septembrie, până la momentul în care se vor pregăti de plecare, duminică, 11 septembrie, ora 12.00. În toată această perioadă, navele pot fi vizitate gratuit. Vor mai activităţi în terminalul de pasageri: jocuri marinăreşti, concerte. În fiecare seară, joi, vineri, sâmbătă şi duminică, aici în port, la dana de pasageri, vor fi concerte live. În prima seară deschidem cu Vama, apoi continuăm cu Vunk, iar la final cu Loredana şi un spectaculos foc de artificii. Noi am vrut să adăugăm o altă particularitate care ne diferenţiază aici, în Dobrogea. Este vorba de multiculturalitate, prin urmare în fiecare seară vom deschide cu cântece şi dansuri ale etniilor dobrogene, iar ele vor avea standuri de prezentare în care îşi vor aduce elemente de artizanat, gastronomie, încercând astfel să punem la un loc ce ne reprezintă pe noi aici, în Dobrogea - marea, navele, dar şi multiculturalitatea”, a mai declarat Alin Vintilă.

Între velierele care se vor alinia la start se numără celebra navă rusească, Kruzenshtern, velier din Clasa A, care va reprezenta Rusia. Nava a fost construită în anul 1926 şi s-a numit iniţial Padua, după oraşul italian cu acelaşi nume. A purtat multă vreme însemnele Germaniei, iar atunci când nu era pe mare putea fi găsită în portul Hamburg. Între 1938 şi 1939, Padua a înregistrat un record mondial, care nu a fost depăşit nici azi. A realizat cel mai scurt voiaj al unui velier pe relaţia Hamburg - Australia, via Chile, şi retur, în opt luni şi 23 de zile.

Velierul a fost predat Rusiei, în 1946, în urma celui de-al Doilea Război Mondial, şi a fost rebotezat după exploratorul rus Ivan Fyodorovich Kruzenshtern. În prezent, Kruzenshtern ancorează în porturile Kaliningrad şi Murmansk şi este al doilea cel mai mare velier încă funcţional, după Sedov, o altă navă rusească ce are origini nemţeşti.

Regata oferă şi posibilitatea unei aventuri unice, poate, în viaţă: un voiaj la bordul unui velier. Nava poloneză Pogoria pune la dispoziţie cinci locuri pentru cadeţi, care vor naviga, alături de echipajul velierului. Aceştia trebuie să aibă vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, maximum, să fie apţi din punct de vedere medial şi psihic, lucru care trebuie atestat cu o adeverinţă de la medic. Fiind vorba despre minori, este nevoie de acordul scris al părinţilor. Vor fi selectaţi două fete şi trei băieţi sau trei fete şi doi băieţi, şi nu este necesară nici un fel de experienţă pe mare anterioară.

Odată ajunşi pe navă, cadeţii trebuie să respecte anumite reguli. În primul rând, consumul de alcool este interzis cu desăvârşire, la fel ca şi fumatul. Pe timpul navigării ei vor trebui să facă un cart de patru ore pe timp de zi şi de patru ore, pe timp de noapte, şi vor avea şi alte îndatoriri, între care să îl ajute pe bucătar să facă masa, vor ajuta la servirea acesteia şi la debarasarea, şi vor face şi curăţenie, în special în toalete.

Pogoria este un velier polonez, construit în anul 1980. A fost conceput special pentru antrenamentul şi copiilor şi tinerilor în lumea marină. Pe navă există locuri speciale unde se pot susţine cursuri. De asemenea, aceasta poate fi operată chiar şi de un echipaj compus din băieţi şi fete de liceu. Pogoria este o navă solidă, care a navigat pe toate mările lumii, indiferent de vreme, şi care a ajuns inclusiv în Antarctica. Velierul are 48 de metri lungime şi un echipaj compus din 51 de persoane: un căpitan, patru ofiţeri, trei marinari profesionişti şi 43 de tineri cadeţi.

Primele nave care participă la Regata Marilor Velire, ediţia 2016, au sosit în Portul Constanţa încă de miercuri seară. Prima care a sosit a fost nava şcoală Mir. Mir a fost construită în 1987, în Gdansk, Polonia. Are o lungime de 109,2 metri şi este deţinută de Academia Maritimă de Stat Amiral Makarov, din Sankt Petersburg. Capacitatea totală de transport este de 199 de persoane. A participat la mai multe regate. În 1992 a câştigat Grand Regatta Columbus 1992, organizată pentru a celebra descoperirea Americii, la 1492.

Royal Helena este un velier bulgăresc de clasă A, cu lungimea de 64,35 metri, construit în 2009, iar Akela este un velier rusesc de clasă C, construit în 1985. A participat la regate de 16 ori şi a câştigat 11 titluri.

În cursul zilei de joi, 8 septembrie, începând de la ora 09.00, sunt aşteptate şi celelalte veliere. Kruzhenstern, al doilea cel mai mare velier din lume, va acosta în prima parte a dimineaţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici