Constituţia pentru copii se lansează de Ziua Copilului

Constituţia pentru copii, o carte adresată elevilor, părinţilor şi profesorilor, care „traduce” Constituţia pe înţelesul lor, scrisă de fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc, se lansează de Ziua Copilului.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Constituţia pentru copii se lansează de Ziua Copilului

Constituţia pentru copii se lansează de Ziua Copilului

Lansarea va avea loc sâmbătă, de 1 iunie, la Bookfest.

„Cartea pe care o lansez cu sprijinul Editurii Universul Juridic este o nouă etapă în cadrul proiectului meu de suflet, demarat acum 11 de ani, în mandatul de al ministru al justiţiei: <Educaţia juridică în şcoli>. <Constituţia pentru copii şi tineri... de toate vârstele> cuprinde o selecţie de 100 de articole din cele 156 ale Legii fundamentale, structurate în două volume: Vol. I - Drepturile şi îndatoririle fundamentale şi Vol. II - Organizarea şi funcţionarea statului”, susţine autorul.

Acesta arată că la selecţia articolelelor a avut în vedere, în primul rând, importanţa lor din perspectiva nevoii de transformare a micilor cititori din copii aflaţi pe băncile şcolilor gimnaziale şi liceelor, în cetăţenii de mâine, conştienţi de drepturile şi obligaţiile lor într-o societate care îi sprijină şi îi protejează.

„Pentru a face înţelesul textului constituţional accesibil publicului de toate vârstele, am recurs la trei metode care se completează reciproc şi vin să reveleze sensul: desenul, citatul şi explicaţia. Cartea este destinată copiilor, adolescenţilor, părinţilor, profesorilor de carieră sau celor ad-hoc, cum sunt avocaţii sau alţi jurişti care participă în şcoli la orele de educaţie juridică. Constituţia astfel <tradusă> pe înţelesul elevilor, îşi asumă aşadar un dublu rol: dincolo de un material informativ pentru copilul autodidact care vrea să cunoască, să înţeleagă şi să devină un bun cetăţean, ea poate reprezenta şi un inedit suport didactic pentru profesorul de istorie sau cultură civică care predă primele noţiuni despre constituţie şi îşi doreşte să iasă din paradigma impusă de manualul şcolar.
Mi-aş dori ca această lucrare să devină liantul unui dialog permanent între copii şi adulţi pe tema locului şi rolului nostru în Cetate. Mulţumesc tututror profesorilor şi elevilor care mi-au fost parteneri de-a lungul unui deceniu. Un gând special îi trimit Ralucăi, autorul desenelor, care acum ne priveşte dintre stele”, arată senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici