Contestaţiile lui Chelu şi ale celorlalţi trei arestaţi în cazul "mită la MAI", dezbătute joi la Curtea de Apel

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) judecă joi contestaţiile lui Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea faţă de deciziile de arestare preventivă a lor pentru 29 de zile în dosarul "mită la MAI".

24 afișări
Imaginea articolului Contestaţiile lui Chelu şi ale celorlalţi trei arestaţi în cazul "mită la MAI", dezbătute joi la Curtea de Apel

Contestaţiile lui Chelu şi ale celorlalţi trei arestaţi în cazul "mită la MAI", dezbătute joi la Curtea de Apel

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a primit, luni, contestaţiile făcute de cei patru oameni de afaceri arestaţi preventiv pentru 29 de zile, pentru tentativa de mituire a secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu.

Tribunalul Bucureşti a decis, duminică dimineaţă, arestarea preventivă a lui Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Cristi Bunu şi Ştefan Niţache Badea. Sentinţa a fost atacată de cei patru cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să decidă dacă aceştia rămân în arest sau vor fi cercetaţi în libertate.

Numele secretarului de stat în MAI Dan Fătuloiu este legat de cel mai mare scandal de corupţie din Poliţie.

Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru (administrator a şase firme-n.r.), l-a denunţat pe Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască, în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridică la un milion de euro.

Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei, iar Gabriel Constantinescu, Antonel Cristi Bunu şi Ştefan Niţache Badea sunt cercetaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită, în legătură cu tentativa de corupere a lui Dan Fătuloiu.

Direcţia Naţională Anticorupţie a organizat, vineri, un flagrant delict în cazul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, după ce ar fi încercat să îi ofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada august - 12 noiembrie 2010, Cătălin Chelu i-a promis secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Dan Valentin Fătuloiu, denunţător în cauză, suma de un milion de euro pentru ca acesta să îşi îndeplinească în mod necorespunzător îndatoririle de serviciu ce decurg din punerea în aplicare a Planului Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale. Documentul respectiv este fundamentat pe cooperarea inter-instituţională dintre MAI, Ministerul Public, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi alte instituţii ale statului. Totodată, suma a fost promisă pentru a împiedica cercetarea în sistem integrat a cauzelor penale ce îi vizează pe Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu, scopul final fiind soluţionarea favorabilă a respectivelor dosare penale.

Promisiunea s-a realizat prin intermediul lui Badea, Bunu şi Constantinescu, care au acţionat atât direct cât şi prin intermediul unei alte persoane, potrivit procurorilor.

În acest context, în 12 noiembrie, Chelu a modificat promisiunea iniţială şi i-a oferit lui Dan Fătuloiu suma de 50.000 de euro (în numerar) şi foloase materiale în valoare de aproximativ 270.000 euro, reprezentând contravaloarea unui teren şi a unei case ce urma a fi construită de către omul de afaceri.

Cu ocazia întâlnirii din 12 noiembrie, Cătălin Chelu i-a a mai oferit lui Dan Fătuloiu suma de 300.000 euro, în numerar şi suportarea cheltuielilor pentru construirea unei case în valoare de aproximativ 120.000 euro, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţa ce derivă din funcţia de secretat de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să intervină pe lângă directorii din conducerea unei societăţi comerciale şi să-i determine să întreprindă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a lui Chelu în evidenţele Registrului Comerţului în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale.

În 19 noiembrie, Chelu i-a remis denunţătorului Fătuloiu suma de 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro), pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care omul de afaceri şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a organizat flagrantul. Pentru remiterea acestei prime tranşe de bani, Chelu a fost ajutat de Badea şi Constantinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici