Controale ANSVSA în mai pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii de vită cu cea de cal

Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face prelevări în mai pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii de vită cu cea de cal, în cadrul unui plan de controale coordonate de Comisia Europeană, după scandalul de anul trecut privind aceste practici frauduloase.

192 afișări
Imaginea articolului Controale ANSVSA în mai pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii de vită cu cea de cal

Controale ANSVSA în mai pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii de vită cu cea de cal (Imagine: Shutterstock)

ANSVSA a demarat un program extins de controale la nivel naţional în vederea conformării prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2014/176/UE referitoare la planul de controale coordonate de către Comisia Europeană, informează autoritatea.

Acest plan de control urmăreşte stabilirea prevalenţei unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADN–ului) de cal în produsele alimentare comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită.

În acest sens, în perioada 5 - 30 mai 2014, specialiştii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA) judeţene şi a municipiului Bucureşti prelevează probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unităţi de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum şi din depozite şi unităţi de procesare a cărnii din întreaga ţară.

În cazul acestui control de amploare, se prelevează probe de produse alimentare (carne tocată, carne preparată şi produse din carne) care sunt comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită, în vederea determinării fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal.

Testarea acestor probe va fi efectuată la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti.

Raportul preliminar cuprinzând rezultatele analizelor acestor probe, recoltate în cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene până în data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate.

ANSVSA va transmite apoi Comisiei Europene - Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori raportul tehnic şi financiar final referitor la implementarea deciziei Comisiei.

La începutul anului 2013, au apărut dezvăluiri conform cărora o companie din sudul Franţei, Spanghero, revindea carnea de cal drept carne de vită, carnea fiind folosită pentru milioane de produse vândute în 13 ţări europene.

ADN-ul de cal a fost depistat iniţial în Marea Britanie şi Irlanda, în produse care, potrivit etichetei, erau din carne de vită, ducând la izbucnirea unui scandal european de proporţii. Spanghero a afirmat că a importat carnea din România, însă o anchetă a Guvernului de la Paris a indicat că firma franceză, care acuzase furnizorul român, revindea carnea de cal drept carne de vită în deplină cunoştinţă de cauză. Guvernul francez a mai dezvăluit existenţa unei filiere care trecea prin cel puţin cinci ţări: Franţa, Luxemburg, România, Olanda, Cipru.

(Agenţia MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici