Control al Spitalului Judeţean Botoşani la Maternitate, unde DSP şi CJAS au găsit nereguli

Conducerea Spitalului Judeţean Mavromati din Botoşani a dispus un control la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie, după ce, în urma unor verificări făcute în baza unui ordin al Ministerului Sănătăţii şi CNAS, au fost descoperite nereguli privind internarea şi stabilirea diagnosticelor unor paciente.

293 afișări
Imaginea articolului Control al Spitalului Judeţean Botoşani la Maternitate, unde DSP şi CJAS au găsit nereguli

Control al Spitalului Judeţean Botoşani la Maternitate, unde DSP şi CJAS au găsit nereguli (Imagine: Mediafax Foto)

Managerul Spitalului Judeţean din Botoşani, Viorel Iliuţă, a declarat că există unele deficienţe în ceea ce priveşte activitatea Maternităţii, însă acestea nu sunt de ordin medical şi nu pun în pericol viaţa pacientelor.

"Problemele care s-au constatat pot aparţine şi medicilor şefi de secţie, care au obligaţia de a superviza aceste foi de observaţie clinic generale. Confirmăm deficienţele constatate de comisia de control, am luat şi nişte măsuri. Este auditul intern al Spitalului Judeţean pentru a verifica şi a extinde aria controlului. S-a incriminat modul de a respecta criteriile de internare prin urgenţă, criterii care sunt statuate prin normele metodologice şi care pot fi interpretate în funcţie de contextul în care se află fiecare pacient. Nu confirmăm în acest sens opiniile comisiei de control şi vom transmite în cursul zilei de joi obiecţiunile noastre. Am cerut medicilor să îmi prezinte observaţiile individuale făcute despre fiecare foaie de observaţie şi un punct de vedere comun al secţiilor. Colectivul de la Spitalul Judeţean transmite pacienţilor că pot avea încredere în Maternitate, că toate problemele semnalate nu au pus în pericol vreun moment viaţa pacienţilor şi în niciun caz nu au produs prejudicii de natură medicală", a spus Viorel Iliuţă.

Mai multe nereguli, între care femei la menopauză de cinci-şase ani diagnosticate cu iminenţă de avort sau paciente internate cu un diagnostic, dar analize făcute pentru alte boli, au fost descoperite la Maternitatea Botoşani, în urma unui control făcut de reprezentanţi ai CJAS şi DSP.

Verificările reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani la unităţile sanitare din judeţ au avut loc în perioada 5-30 mai, în baza unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

"Internările la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean «Mavromati» din Botoşani nu se fac în conformitate cu prevederile legale. Marea majoritate a internărilor se fac prin camera de gardă deşi sunt două ambulatorii de specialitate care ar putea să aibă zilnic 56 de consultaţii, ori o medie a consultaţiilor este de 15 pacienţi. Am descoperit şi unele lucruri ciudate, cum ar fi că se internează paciente cu un diagnostic, dar analizele sunt făcute pentru alte boli, se internează femei la menopauză de cinci-şase ani şi diagnosticul este de iminenţă de avort, se internează femei cu sângerări şi li se face Testul Papnicolau. Internările nu respectă deloc criteriile de internare. E dezastru acolo!", declara, luni, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani, Costel Lupaşcu.

Directorul CJAS Botoşani menţiona că neregulile au fost comunicate conducerii Spitalului Judeţean, urmând să fie date sancţiuni financiare care vor consta în tăierea unui procent din contract. El preciza că urmează să se stabilească despre ce procent va fi vorba.

De asemenea, au fost verificate secţiile ORL şi Chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul Judeţean "Mavromati" Botoşani, unde nu au fost descoprite nereguli.

În luna aprilie, Spitalul Judeţean din Botoşani a fost din nou sancţionat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în urma unui control făcut în baza unor reclamaţii. Verificările au a scos la iveală faptul că trei medici nu şi-au respectat obligaţiile faţă de pacienţi şi nu au eliberat reţete la externare.

Atunci, unitatea sanitară a fost sancţionată cu 1% din valoarea contractului pe luna noiembrie 2013, aferentă verificărilor, reprezentând aproximativ 63.000 de lei.​

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici