Corlăţean: Informaţia despre ultimul român a venit pe patru canale, care îl depăşeau pe ambasadorul Algeriei

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni seară, că informaţia potrivit căreia un român a fost internat într-un spital din Algeria în urma atacului terorist a venit pe patru canale diferite, care toate îl depăşeau pe ambasadorul algerian de la Bucureşti.

629 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Informaţia despre ultimul român a venit pe patru canale, care îl depăşeau pe ambasadorul Algeriei

Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Acea informaţie ne-a venit cu privire la salvarea şi, în sfârşit, fără să avem totuşi datele exacte cu privire la situaţia reală de sănătate, situaţia medicală reală, a venit pe patru canale ca să fie foarte clar. Canale care, unul îl depăşeşte pe ambasadorul algerian la Bucureşti, un altul este separat de instituţia MAE şi o spun foarte clar: servicii de informaţii, informaţie alte state, toate clare, oficiale şi alte două canale, separate, occidentale, care mi-au confirmat prin doi ambasadori occidentali de la Alger, faptul că într-o seară ni s-a spus de către un ambasador, avem informaţia că există un român, era ultimul român, în spital, iar a doua zi, foarte de dimineaţă, un alt ambasador occidental, care a avut o sursă în spital", a declarat Corlăţean, luni seară, la TVR.

El a arătat că sursele ambasadorilor occidentali respectivi erau medici din spital, care au relatat că este un român acolo, fiind transmis de către acestea inclusiv numele cetăţeanului român.

"Au fost surse diverse, care l-au depăşit pe ambasadorul algerian", a spus Corlăţean.

El a subliniat că autorităţile române au făcut eforturi pentru a afla informaţii despre situaţia românului. "Este inutil cât de mult am încercat şi a încercat personalul ambasadei noastre de la Alger, dar şi o altă persoană: «Vreau să vorbesc, găsiţi o modalitate în spital pentru a putea vorbi cu cetăţeanul român», despre care noi ştiam în acel moment că este încă în viaţă. (...) Noi am solicitat în permanenţă: «Transmiteţi-ne date despre situaţia cetăţeanului român»", a spus ministrul de Externe.

De asemenea, Corlăţean a arătat că toate aceste evoluţii au avut loc în condiţiile în care In Amenas se află în deşert, într-o zonă inaccesibilă, în care autorităţile algeriene oricum nu au permis consulilor români să ajungă "probabil din raţiuni explicabile legate de securitate şi de operaţiunea militară".

Ministrul de Externe a evidenţiat că, în acest context în care nu s-a permis accesul nici altor oficiali din ţări occidentale, Guvernul algerian era singura sursă autorizată, oficială, de confimare a informaţiilor.

Corlăţean a arătat că va expune aceste lucruri şi în discuţia de marţi dimineaţă cu Comisiile parlamentare de specialitate.

El a ţinut să sublinieze că nu a fost chemat la aceste comisii să dea "explicaţii sau socoteală", precizând că şi-a arătat toată disponibilitatea şi interesul pentru aceste întâlniri.

Ambasadorul Algeriei la Bucureşti, Habib Chawki Hamraoui, a declarat, luni, că nu a fost nicio eroare de comunicare din partea autorităţilor din ţara sa privindu-i pe ostaticii români de la In Amenas, arătând că au fost transmise informaţii clare despre starea acestora.

"Noi am spus clar autorităţilor române că avem un decedat, trei eliberaţi şi unul despre care nu aveam informaţii şi, când am aflat de decesul celui de-al cincilea, le-am transmis la momentul oportun", a declarat ambasadorul algerian, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu cu reprezentanţii corpului diplomatic.

De asemenea, el a subliniat că "nu a fost o eroare de comunicare din partea Algeriei" şi, întrebat despre declaraţiile Ministerului român de Externe în acest sens, a arătat că aceste întrebări trebuie adresate autorităţilor române.

Întrebat de ce nu s-a comunicat în primă fază că al cincilea român ostatic eliberat era rănit grav, ambasadorul algerian a subliniat că nu a avut această informaţie. "Nu avem ce să ne reproşăm", a adăugat el, arătând că autorităţile din ţara sa au intervenit pentru salvarea tuturor ostaticilor, fără discriminări sau preferinţe.

Duminică, secretarul General al MAE, Robert Cazanciuc, a declarat că ministerul îi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile alegeriene nu informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului din Algeria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici