CORONAVIRUS. Mesajul medicului care a vindecat cei mai mulţi bolnavi de COVID din România: „Nu se poate să avem o memorie aşa de scurtă!”

Medicul Virgil Musta îndeamnă oamenii să respecte măsurile în vigoare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. „Nu se poate să avem o memorie aşa scurtă!”, spune medicul din Timişoara, care precizează că „relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca şi distanţa în spaţii închise, precum şi spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare”.

9725 afișări
Imaginea articolului CORONAVIRUS. Mesajul medicului care a vindecat cei mai mulţi bolnavi de COVID din România: „Nu se poate să avem o memorie aşa de scurtă!”

CORONAVIRUS. Medicul Virgil Musta: „Teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistenţa virusului alimentează dorinţa unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare. Nu se poate să avem o memorie aşa de scurtă!”

Medicul Virgil Musta, cel care a vindecat cei mai mulţi pacienţi de COVID din România, transmite într-o postare pe Facebook un îndemn la continuarea respectării regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Mesajul medicului Virgil Musta:

Haideţi să privim şi să tratăm lucrurile şi faptele cât mai echilibrat, aşa cum am încercat să fac de fiecare dată, pe toată perioada de până acum a acestei pandemii. 15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate. Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistenţa virusului alimentează dorinţa unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare (mască şi distanţare în spaţii închise, precum şi spălarea regulată a mâinilor).

Nu se poate să avem o memorie aşa de scurtă!

Faptul că în România evoluţia pandemiei a rămas sub control şi s-a reuşit evitarea unei catastrofe, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie –aprilie în care Italia, Spania şi alte ţări aveau spitalele total depăşite, secţiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminaţi mureau pe capete pentru că mulţi nu mai aveau loc în spitale.
Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negată, cei care şi-au pierdut pe cei dragi în acele zile sunt mulţi şi sunt reali.

Sigur că majoritatea celor care au facut forme grave erau persoane în vârstă sau cu alte boli, dar aceste persoane, pentru că s-au îmbolnăvit multe în acelaşi timp, cu forme severe, au ajuns să facă imposibilă tratarea tuturor celor care aveau nevoie de îngrijire specială la ATI, iar acest lucru a condus la un număr mare de decese atunci.
Pentru că am avut “norocul” unui decalaj de câteva săptămâni, la noi s-au luat rapid măsuri dure, dar s-a dovedit că nu am ajuns în situaţia acelor ţări, mult mai bine puse la punct medical decât noi. Adică s-a evitat contaminarea în masă, într-un interval scurt de timp, în special în rândurile persoanelor cu risc.

Am vrut să reamintesc aceste lucruri, pentru a nu uita de unde am plecat şi de ce s-au luat măsurile frustrante pentru toată lumea.

Din punct de vedere economic, dar nu numai, este absolut normal să continuăm etapele de relaxare a măsurilor, dar “cu cap”, pentru că o explozie incontrolabilă a numărului de cazuri ne poate readuce rapid în situaţia pe care am reuşit să o evităm acum 2-3 luni.

Relaxarea măsurilor trebuie dublată obligatoriu de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca şi distanţa în spaţii închise, precum şi spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare.

Se observă o creştere a numărului de cazuri în ultimile zile. Era de aşteptat o anumită creştere. Nu trebuie sa ne speriem, nu trebuie sa intram in panica. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea celor de mai sus pentru că astfel această creştere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate, prin măsuri speciale locale sau sectoriale.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, creşterea exponenţială observată acum câteva luni în Italia (dau mereu acest exemplu şi pentru că avem mulţi români care au legătură directă cu această ţară greu încercată), dar şi mai recent în Brazilia, India şi alte ţări se va putea întâmpla şi la noi, iar acest lucru ar impune din nou măsuri foarte dure.

Sunt foarte bucuros că până acum majoritatea românilor au înţeles corect situaţia (chiar dacă au fost şi sunt tot timpul tot felul de teorii ale conspiraţiei) şi am speranţa că înţeleg corect şi acum şi că se vor comporta ca atare pe mai departe. Timisoara stă bine, iar în ultimele zile nu am avut decat 1-2 cazuri. Haideţi sa continuăm să fim responsabili, atât în Timişoara, cât şi în restul ţării, pentru că astfel măsurile de relaxare vor continua şi poate încetul cu încetul viaţa va reveni la normal. Adevarat, o nouă normalitate, în care trebuie să ţinem cont de anumite reguli.

Vă mulţumesc pentru efortul depus până acum, cât şi pentru înţelegere, solidaritate şi responsabilitate, de care ştiu că veţi da dovadă şi în continuare. Sunt câştigurile noastre principale pentru “noua normalitate”.

Numai împreună vom reuşi!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici