Rişti să te îmbolnăveşti de coronavirus la plajă sau la plimbare? Avertismentul unui medic pentru cei nerăbdători să iasă din case

  • Mulţi dintre cei care au trecut prin perioada pandemiei fără să se îmbolnăvească de coronavirus, sunt nerăbdători să revină la viaţa „normală”
  • Pe măsură ce relaxarea măsurilor restrictive are loc în tot mai multe state, unii oameni sunt tentaţi să creadă că pericolul a trecut
  • Un medic explică motivele pentru care aglomeraţia din parcuri sau mersul la plajă implică, totuşi, riscuri
3360 afișări
Imaginea articolului Rişti să te îmbolnăveşti de coronavirus la plajă sau la plimbare? Avertismentul unui medic pentru cei nerăbdători să iasă din case

Medicul Claudia Finkelstein, cu experienţă de peste 30 de ani, a prezentat pentru CNN riscurile pe care le implică relaxarea în aer liber, cu atât mai mult cu cât a venit vara, iar oamenii sătui să stea în case vor să meargă la plajă şi să se bucure de vremea caldă.

Aceasta susţine că multe dintre informaţiile pe tema pandemiei de coronavirus sunt contradictorii, întrucât ar exista şi alte interese la mijloc. Noul coronavirus este „nou” tocmai pentru că nu cunoaştem încă prea multe despre modul în care se manifestă, aşa că decizia de a renunţa la măsurile de protecţie trebuie analizată atent de fiecare în parte.

Dar cum poţi evalua riscurile la care te expui atunci când ieşi la plimbare, în drumeţie sau la plajă? Nu numai că te expui la o eventuală infectare cu virusul, dar deciziile tale îi pot afecta şi pe cei dragi, spune dr. Finkelstein. „Se ştie că există pacienţi asimptomatici, care ar putea răspândi boala, dar şi că în jurul nostru sunt persoane predispuse la complicaţii majore în cazul în care se infectează.”

„Noi, medicii şi oamenii de ştiinţă, nu ştim încă dacă a avea anticorpi indică imunitate, deci un test de anticorpi pozitiv nu înseamnă neapărat că te poţi considera în afara oricărui risc. Suntem conştienţi că există mulţi factori de luat în calcul, precum numărul de particule virale la care este expus pacientul şi durata expunerii la acestea.”

Studiile aflate încă în stadiu incipient, nefiind revizuite şi probate de colegi, arată că riscul de a te îmbolnăvi de coronavirus în aer liber este mult mai mic decât în spaţiile închise. Aceasta este o veste bună pentru oamenii nerăbdători să iasă din case, care sunt sfătuiţi, însă, să rămână precauţi.

„Riscul de a te infecta cu coronavirus trecând pe lângă un alergător sau un biciclist aflat în mişcare nu sunt prea mari, în absenţa unui strănut sau acces de tuse. La distanţă, riscurile devin mult mai mici, fiind diminuate dacă mergeţi singur sau doar alături de cei cu care locuiţi. Apropierea de alte persoane, din afara cercului vostru restrâns, ar trebui să aibă loc doar purtând masca de protecţie.”

Pentru a ajunge în parc sau la plajă trebuie să foloseşti mijloace de transport, cele publice având un potenţial ridicat de pericol. Chiar şi cei care aleg să se deplaseze cu maşina personală ar putea fi nevoiţi să se oprească pe drum, la benzinărie sau toaletă. În asemenea cazuri, medicii recomandă să vă luaţi de acasă alimente, apă şi toate obiectele necesare la drum lung.

În România, plajele s-au deschis pentru turişti după 1 iunie, dar cu norme stricte de distanţare şi igienă. CITEŞTE AICI tot ce trebuie să ştii dacă vrei să mergi la mare în luna iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici