Corpul de Control trimis la Galaţi, după decesul fetiţei de 9 ani ucise de mamă

  • Preşedintele ANPDCA, Rareş-Petru Achiriloaie, a decis trimiterea Corpului de Control la DGASPC Galaţi şi la DAS Galaţi, după decesul fetiţei de 9 ani ucise de mamă.
  • Sunt date că fetiţa putea fi salvată.
139 afișări
Imaginea articolului Corpul de Control trimis la Galaţi, după decesul fetiţei de 9 ani ucise de mamă

Corpul de Control trimis la Galaţi, după decesul fetiţei de 9 ani ucise de mamă

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Rareş-Petru Achiriloaie, a decis trimiterea Corpului de control la DGASPC Galaţi, dar şi la Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi, pentru a verifica modul în care a fost gestionat şi instrumentat cazul decesului fetiţei de 9 ani, ucise de propria mamă.

Celelalte două surori ale fetiţei, în vârstă de 3 şi 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecţie specială, în familia unui asistent maternal.

„Din păcate, în urma evaluării minorelor la domiciliul asistentului maternal, s-au constatat urme de violenţă fizică, arsuri şi cicatrici pe mai multe părţi ale corpului. Cele două minore vor fi incluse într-un program de consiliere pentru depăşirea traumei suferite”, transmite, vineri, ANPDCA, într-un comunicat de presă.

Potrivit DGASPC Galaţi, în urma preluării celorlalte două copile din familie, s-a cerut efectuarea unei expertize medico-legale în regim de urgenţă şi au fost solicitate informaţii cu privire la eventualele spitalizări ale minorelor de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

La nivelul DGASPC Galaţi a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul fetiţei a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Iniţială în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţie şi Repatrieri.

„Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violenţă asupra copiilor, care ajung în atenţia autorităţilor, se înregistrează în mediul în care aceştia ar trebui să se simtă cel mai în siguranţă, în familie. De aceea, este imperativ să conştientizăm amploarea acestui fenomen şi să luăm măsuri eficiente pentru a preveni şi a interveni de urgenţă în cazurile de violenţă asupra copiilor în mediul familial şi nu numai. Subliniez importanţa raportării oricărei suspiciuni de de abuz, neglijare, exploatare sau violenţă împotriva copilului la numărul unic de urgenţă 119”, spune Rareş-Petru Achiriloaie, preşedintele ANPDCA.

Cazul, în atenţia autorităţilor din 2023

Din informaţiile furnizate până la acest moment de DGASPC Galaţi reies următoarele aspecte: cazul familiei în cauză s-a aflat în atenţia DGASPC Galaţi încă din luna martie 2023, ca urmare a unei sesizări primite de la o unitate de învăţământ preşcolar din Galaţi cu privire la posibilitatea existenţei unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei minore, în mediul familial. În urma sesizării primite au fost anunţate organele de poliţie (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) şi s-au făcut verificări în familie cu privire la toţi cei trei copii (anchetă socială, evaluare psihologică, caracterizări educaţionale). La finalul demersurilor, s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un „eveniment singular”, dar şi că mama nu se putea ocupa singură de creşterea celor trei copii, din cauza unei dizabilităţi mintale. Rudele mamei şi-au asumat responsabilitatea îngrijirii şi supravegherii celor 3 minore. În aprilie 2023, cazul fetiţelor a fost referit Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi în vederea monitorizării familiei.

Fetiţa de 9 ani, elevă în clasa a III-a, a murit în urma unor bătăi crunte aplicate de propria mamă, suportate 5 zile la rând, între 26 şi 30 ianuarie. Pe trupul ei medicii legişti au găsit leziuni grave şi arsuri. Şi surorile ei mai mici aveau urme ale mai multor lovituri.

Din datele strânse de ANPDCA au fost înregistrate 20.598 de sesizări de suspiciuni de abuz/neglijare/exploatare produse asupra copilului, primite de DGASPC-urile din întreaga ţară, în perioada 01 ianuarie – 30 septembrie 2023. Dintre acestea au fost confirmate de către specialiştii direcţiilor 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-au înregistrat în familie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici