Costică Argint va da statul în judecată pentru că nu i s-a respectat dreptul la apărare

Costică Argint, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi eliberat condiţionat marţi a anunţat, joi, că va da statul în judecată pentru a cere daune, considerând că nu i-a fost respectat dreptul la apărare.

42 afișări
Imaginea articolului Costică Argint va da statul în judecată pentru că nu i s-a respectat dreptul la apărare

Costică Argint va da statul în judecată pentru că nu i s-a respectat dreptul la apărare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Voi da statul român în judecată pentru că nu am fost citat în mod corect acolo unde aveam rezidenţa şi nu am putut să mă apăr. Aşa am ajuns să am o pedeapsă de trei ani şi şase luni, ignorându-se în totalitate drepturile prevăzute de Constituţia României prin care fiecare cetăţean are dreptul la apărare. Voi cere daune şi dacă le voi primi banii îi voi dona unei case de copii", a declarat Costică Argint, într-o conferinţă de presă la Focşani.

El a susţinut că nu s-a ascuns niciodată şi nu a fugit de lege, precizând că trebuie să aducă lămuriri cu privire la modul în care a ajuns să facă închisoare, dar şi cu privire la întâlnirea cu fostul premier Călin Popescu Tăricenu, întâlnire care a stârnit controverse. Totodată, Argint a ţinut să precizeze că în Italia nu are mai multe dosare penale, ci unul singur, în care nici nu a fost audiat.

"În anul 2008, pe 12 februarie, am fost arestat pentru infracţiunea de şantaj de către autorităţile italiene. Acesta este unicul meu dosar de urmărire penală pe care îl am de când stau în Italia. Astăzi, au trecut trei ani şi o lună şi deşi am executat un an de închisoare, şapte luni şi 20 de zile arest domiciliar şi două luni interzicerea de a părăsi oraşul, eu nu am fost audiat în calitate de inculpat şi nici martorii mei. Vor fi audiaţi în curând pentru a se stabili situaţia reală din dosar", a afirmat Argint despre dosarul pe care îl are în Italia.

Argint a demontat şi ipoteza că ar fi fugit din ţară.

"Mereu s-a vehiculat ideea că Argint Costică a fugit din România. Eu sunt înregistrat în frontierele româneşti pe data de 26 octombrie 1996, când am părăsit legal ţara. Nu aveam nicio restricţie şi am plecat în locul unde eu locuiam, pentru că sunt cetăţean român stabilit în străinătate din 1998. Am părăsit ţara atunci pentru că am fost subiectul unor abuzuri comuniste care au continuat după '90, când am revenit în ţară. Atunci s-a început asupra mea o persecuţie extraordinară", a afirmat Costică Argint.

Acesta a mai declarat că atunci când va considera că libertatea sa nu mai este pusă în pericol va face declaraţii "care vor şoca România".

"Dacă as face-o astăzi probabil că mâine voi fi din nou arestat. De trei ani sunt purtat prin închisori pentru o faptă de care nici nu vreau să mai discut. Este inutil să mai vorbesc despre acest lucru", a mai spus Argint.

"M-am tot gândit la discuţiile care au apărut în urma întâlnirii mele cu premierul Tăriceanu. În toţi aceşti ani m-am întrebat ce a făcut Argint când s-a întâlnit cu Tăriceanu. Eu atunci nu mai eram căutat internaţional, fiind refugiat politic şi recunoscut. Lideri politici din România, l-am întrebat atunci pe premier, de ce nu m-au arestat? M-am mai întâlnit şi cu domnul ministru Cioroianu şi cu domnul ministru David, de ce despre asta nu s-a discutat? Am discutat doar cu privire la abuzurile la care sunt supuşi cetăţenii români. Am prezentat un dosar cu privire la cazurile speciale care au creat o tensiune între români şi italieni. La numai 96 de zile de la întâlnirea cu Tăriceanu eu am fost arestat. Până atunci am fost o persoană care nu a creat probele pe teritoriul Italiei, iar după această prezentare a unor abuzuri am fost arestat şi trimis în închisoare", a mai susţinut Costică Argint.

În aceeaşi conferinţă de presă, el a spus că vineri va părăsi ţara, urmând să se întoarcă alături de familie în Italia. Argint a adăugat că va reveni însă în ţară, fiind hotărât să lupte pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

Costică Argint a fost eliberat condiţionat, marţi, din Penitenciarul Focşani, după ce Judecătoria Focşani i-a aprobat, în 2 martie, cererea în acest sens, iar Parchetul Judecatoriei Focşani nu a mai făcut recurs.

La ieşirea din penitenciar, Costică Argint le declara ziariştilor că se va întoarce în Italia cu primul avion.

El preciza că perioada de detenţie reprezintă "o datorie mai veche" faţă de statul român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici